A Spéder Zoltán tulajdonában lévő két CEMP-cég előbb megszerezte az Index alapítványát, a Magyar Fejlődésért Alapítványt alapító NP Nanga Parbat 17 Zrt.-t, majd Spéder eladta az egész csomagot Ziegler Gábor és Oltyán József magánszemélyeknek - írja a 444.hu.

Ziegler Gábor igazgatósági tag és Oltyán József médiavállalkozó közös tulajdonába került a cemp-x online Zrt., miután a dr. Spéder Zoltán érdekeltségébe tartozó Silhouette Capital Management Kft. értékesítette az online kiadóvállalatokat működtető vagyonkezelő társaságban lévő üzletrészét. A cemp-x online Zrt. kizárólagos érdekeltségébe tartozó kiadók olyan kiadványokat működtetnek, mint a Dívány, a Femina, a Port, a TotalCar, és a Napi, emellett ide tartozik az Inda szolgáltatáscsoport, illetve a csoport sales house tevékenységét ellátó CEMP SH Kft.

18 éve dolgozom az index- illetve a CEMP-csoport kötelékében, így jól ismerem a kiadóvállalatok és a szerkesztőségek igényeit, a vezetők és munkatársak napi kihívásait, sikereit. Tulajdonosként még inkább abban vagyok érdekelt, hogy a cemp-x online Zrt.. által működtetett kiadványok megőrizzék vezető pozíciójukat, valamint a médiapiacon egyedülálló, és független hangjukat

– hangsúlyozta Ziegler Gábor.

A cemp-x online adásvételével egy időben a cemp-x online Zrt. és a CEMP SH Kft. 50-50 százalékos arányban megvásárolta Bodolai Lászlótól az NP Nanga Parbat 17 Zrt. részvényeit, amely társaság alapítója az Index.hu Zrt. tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítványnak (MFA).

A Nanga Parbat Zrt. részvényeinek megszerzését befektetésünk védelme érdekében szabtuk a cemp-x online Zrt. megvásárlásának feltételéül. A Magyar Fejlődésért Alapítvány az Index.hu Zrt. tulajdonát számunkra kockázatosnak tűnő konstrukcióban szerezte meg a Pro-Ráta Holdingtól. Az MFA a részvényekért az aktuális vételár részleteket kifizette, de így is több száz millió forinttal tartozott az időközben Nyerges Zsolt tulajdonába került társaságnak. Nem kívántuk magunkat olyan helyzetbe navigálni, hogy a vételár tartozás miatt az Index.hu részvényei bármilyen módon kikerüljenek az alapítvány tulajdonából, ezzel a CEMP SH Kft. esetleg elveszítse kizárólagos értékesítési képviseletét az Index felületeire. A hírportál a sales house legfontosabb partnere, felületeinek értékesítése az éves árbevétel nagyjából a felét adja. Ebben a konstrukcióban mi hosszú távon biztosítva látjuk, hogy az index felületeti kizárólagosan a CEMP SH Kft. értékesítheti, illetve az alapítvány kitettsége is megszűnt, hiszen visszafizette tartozását

- indokolta az adásvétel részleteit Oltyán József, akivel kapcsolatban a 24.hu felidézte, mennyire lelkesen fogadta a Fidesz újabb választási győzelmét, a bacsmegye.hu portálon:

"Végtére is megnyugtató eredménnyel zárult a 2018-as parlamenti képviselői választás. A Dél-Alföld 14 választási körzetéből 13-ban a Fidesz jelöltjét választotta meg a szavazók többsége. Így holnaptól várhatóan visszatér a nyugalom az országba, stabil marad a forint, a kormánynak biztos a többsége, talán még 2/3-os többsége is lesz, így semmi sem akadályozza meg, hogy az ország érdekében dolgozzon tovább. Ja, és Magyarország így nem lesz egy migránsország sem!!!"

Az Index.hu Zrt. részvényeit 2017. januárja óta tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítványt egyszemélyben Bodolai László kuratóriumi elnök irányítja. A cemp-x online Zrt. új tulajdonosai számára az index.hu jogi képviseletét 15 éve ellátó, illetve az MFA létrehozása óta az alapítvány, illetve az Index.hu Zrt. elnöki pozícióját betöltő Bodolai László személye a garancia arra, hogy az Index.hu továbbra is megőrizze politikai függetlenségét és ennek köszönhető sikeres működését - írják.

Spéder Zoltán, aki 2006 óta tulajdonolta különböző vállalatokon keresztül a céget, a felszínen kivonul a lap életéből, és ezzel párhuzamosan megszűnik Simicska Lajos és embereinek közvetett befolyása is az újság felett - teszi hozzá a 444.hu.

Mint az tudható, az Index körül már nyáron voltak jelei annak, hogy a korábban Spéder Zoltán által kettészedett cégek közelednek egymáshoz.

 

A portál forrásai szerint a politikai szándék hasonló lehet, mint volt a TV2 és a Mediaworks esetében, amikre a kormány intézői opciós szerződéseket kötöttek, de csak később érvényesítették jogaikat és befolyásukat. Az üzletet ismerők szerint nem életszerű, hogy hosszabb távon Ziegleréknél maradjon a cég. Majd hozzáteszik, Rogán Antal és Habony Árpád köre évek óta ambicionálja, hogy a kormány szántsa be, szerezze meg a híroldalt, gyakoroljon rá nyomást minden eszközzel, és erre bíztatták a miniszterelnököt az előző ciklusban, különösen a Simicska-konfliktus kirobbanását követően.

Az Index.hu az opció lehívása óta eltelt időszakban függetlenül, továbbra is a kormány kritikusaként lépett fel, nem csoda, ha nagyon zavarta a hatalom embereit. Ha a kormány valóban megpróbál ilyen formában nyomást gyakorolni az Indexre, az csapás lesz a magyar sajtószabadság számára - írják.

 

"KÖZLEMÉNY a cemp-x Online Zrt. eladásáról

A cemp-x Online Zrt-t (székhely: 1051 Budapest, Szent István tér 4-5. V. em. 2.) managementjének tagja Ziegler Gábor, (a cemp-x Online Zrt igazgatósági tagja és a CEMP-SH Kft. ügyvezetője), a pénzügyi befektetőként eljáró Oltyán Józseffel (Regon Média Zrt. tulajdonosa és ügyvezetője) összefogva megvásárolta a cemp-x Online Zrt-t a Silhouette Capital Management Kft-től (székhely: 1051 Budapest, Szent István tér 4-5. V/2.). A vétel teljesedésbe ment, a cemp-x Online Zrt részvényei 100%-ának a tulajdona a vevőkre fele-fele arányban 2018. szeptember 17-én átszállt.

Az adásvétel tárgyát képezték a cemp-x Online Zrt illetve annak leányvállalatai: a CEMP Sales House Kft. (1033 Budapest, Flórián tér 1.), a www.Napi.hu Online Internetes és Információs Szolgáltató Kft. (1036 Budapest, Lajos u. 48-66. E. ép.), a TotalCar.hu Informatikai Kft. (1036 Budapest, Lajos u. 48-66. E. ép.), a PORT.hu Kft. (1036 Budapest, Lajos u. 48-66. E. ép.), a divány.hu Internetes Tartalomszolgáltató Kft. (1036 Budapest, Lajos u. 48-66. E. ép.), a Femina.hu kft-t (1036 Budapest, Lajos u. 48-66. E.ép.), az Inda-Labs Informatikai Szolgáltató Zrt. (1033 Budapest, Flórián tér 1.), a PORT Ticket Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (1036 Budapest, Lajos u. 48-66. E. ép.) is.

Ezzel a vevők közvetett tulajdonába került egyebek mellett a napi.hu, blog.hu, a femina.hu, a divany.hu, a totalcar.hu, a port.hu sajtótermék is.

Az Eladónak a továbbiakban a cemp-x Online Zrt és leányvállalatainak működésére nem marad fenn semmilyen befolyása és opciós vagy visszavételi joggal illetve a fentiekkel szemben pénzköveteléssel sem rendelkezik.

A tranzakció zárásával egyidőben Kádár Tibor és Rónai Balázs lemondtak a cemp-x Online Zrt-ben viselt igazgatósági tagságukról."

Rádiós pályázatok

1 napja

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.