2013. március 19.

Miben hisznek a webshopok?

A keresőoptimalizálásban és az ár-összehasonlító oldalakban - legalábbis az Olcsóbbat.hu és az Unas felmérése szerint.

A keresőoptimalizálásban és az ár-összehasonlító oldalakban - legalábbis az Olcsóbbat.hu és az Unas felmérése szerint, melyet saját partnereik körében készítettek. Tavaly inkább apróbb, a funkciókat vagy a designt érintő fejlesztéseket végeztek az e-kereskedők, idén viszont elsősorban a marketingjüket javítanák fel a kutatás szerint.

Fejlesztési kényszer

A többségnél nőtt a forgalom

A felmérésben résztvevő webshopok 68 százalékának nőtt tavaly a forgalma, és a vásárlások felénél átlagosan a kosarak mérete is nagyobb lett - állítja az Olcsóbbat.hu és az Unas kutatása, melyet webshop partnereik körében végeztek. Ennek nyomán az ár-összehasonlító oldal 2013-ban 200 milliárd forintos forgalmat vár az e-kereskedelmi szektorban.

Így fejlesztettek 2012-ben...

Az eredményhez hozzájárult az online vásárlás hazai terjedése mellett a webshopok fejlesztési kedve - pontosabban a piaci verseny élesedése miatt: fejlesztési kényszere - is. A felmérés szerint 10-ből 9 webshop esett át valamilyen fejlesztésen 2012-ben és idén is hasonlóra számítanak. 2013-ban a legtöbben marketingjüket fejlesztenék, de a termékek számának bővítése és a szöveges/képes termékleírások fejlesztése is prioritás lesz.

...és így fejlesztenének 2013-ban

Közösségi média igen, banner nem

A közösségimédia-divat a webáruházakat sem hagyja érintetlenül: e terület a negyedik helyen áll az idei fejlesztési prioritások listáján. A válaszadók 47 százaléka gondolja úgy, hogy a közösségi médiára még nagyobb hangsúlyt kell fektetni, mint korábban. Nem mintha eddig tétlenkedtek volna: az összes megkérdezett webshop jelen van a Facebookon, míg a Google+-t 33%, a Youtube-ot 31%, a Twittert pedig 15% használja.

A SEO-ban hisznek

"Bővül és változik is egyben az online tér. Kiemelkedő eredményként értékeljük, hogy ma már a 2-3 éve használt banneres megoldások az e-commerce terén kopnak ki és a marketingkommunikációs eszközöket tudatosan használó oldaltulajdonosok körében a keresőoptimalizálás (79%) és az ár-összehasonlító oldalak használata (77%) van a topon" - mondta el a webshopok marketingaktivitásairól Jenei Péter, az Olcsóbbat.hu vezetője.

A hagyományos banneres megjelenéseket a megkérdezett cégek körében a fontossági sorrendben megelőzik a hírlevelek, a célzott hirdetések, a közösségi média és a kuponos akciók is. Fizetett hirdetésre ugyanakkor a kutatásban résztvevő webshopok fele havi 50 ezer forintnál kevesebbet szán, 1 millió forint felett pedig csak 4 százalékuk költ havonta.

Kevesen költenek sokat

"Az UNAS belső eladási adatai alapján egyértelműen kijelenthető, hogy az innováció, a mai trendeknek megfelelő funkciók, vásárlást ösztönző, vagy kosárérték növelő eszközök  - Facebook áruház, mobil verzió, kuponrendszer, pontgyűjtés, cross-sale, upsale értékesítés - bekerülése egy webáruházba mára már elengedhetetlen" - tette hozzá Kóczán Tamás, az Unas Online Kft. vezetője.

 

Csak a könyv nem nő

Számítástechnikai eszközökből jön a pénz

Az előző évekhez hasonlóan a webshopok - általuk becsült - legnagyobb árbevétele a számítástechnikai eszközökből (27%) és a szórakoztató elektronikai cikkekből (18%) származik. Ezeket követik a könyvek és utalványok (13%), valamint a mobiltelefonok és azok kiegészítői (12%). Ezen termékek közül egyedül a könyvek piacán nem számítanak további fejlődésre az oldaltulajdonosok.

Növekedés (majdnem) minden fronton