2013. május 08.

Miért nem mobilinternetezünk?

Az NMHH megbízásából a Strategopolis azt vizsgálta, kik és hányan mobilinterneteznek, s akik mégsem teszik, miért nem élnek e lehetőséggel.

Az NMHH megbízásából a Strategopolis azt vizsgálta, kik és hányan mobilinterneteznek a magyar piacon, s akik mégsem teszik, miért nem élnek e lehetőséggel.

Kik használnak mobilnetet?

A Strategopolis NMHH számára készített kutatása szerint a megkérdezett felnőttek negyede (24,7%) használ mobilinternetet. A mobilinternetezők aránya a tanulók körében a legmagasabb (65,8 százalékos), ezt a gazdaságilag aktívak követik 30% körüli eredménnyel, míg a háztartásbeliek körében 28% az arány. Legkisebb arányban a munkanélküliek és a nyugdíjasok használnak mobilinternetet.

Változik a használat aránya végzettség szerint: a 8 általánost végzetteknek csupán 7,6 százaléka, míg a diplomásoknak majdnem 35 százaléka használ mobilinternetet. Differenciál a nem is: a férfiaknak 31,1 százaléka, a nőknek azonban csak 21,2 százaléka mobilnetezik. Budapesten kétszer akkora arányban (40,6%) találhatóak mobilinternetet használók, mint a vidéki városokban (21,7%) vagy községekben (21%) élők körében.

 

Aki nem, miért nem?

A megkérdezett magyarok kb. háromnegyede nem használ mobilinternetet, így felmerül a kérdés, mi ennek az oka. A fő indok (46%) az, hogy a fogyasztók más, vezetékes internetszolgáltatást használnak, amivel meg vannak elégedve. A második leggyakoribb ok az, hogy egyáltalán nem szoktak internetezni, ezért nem is használnak mobilinternetet sem (25,7%). A harmadik legnagyobb arányban megjelenő, minden tizedik ember által (10,1%) megjelölt probléma pedig az, hogy a válaszadók nem rendelkeznek olyan eszközzel, amellyel internetezni tudnának. Vannak olyanok, akik túlságosan drágának tartják (8,4%), míg 4,6% azért nem használ mobilinternetet, mert nem tudja, mire való az.

 

Terveznek-e vásárlást?

Azoknak a megkérdezetteknek, akik jelenleg nem használnak mobilnetet, 91 százaléka nem is tervezi a beszerzését egy éven belül. A mobilnet vásárlását tervezők profilja inkább férfias, fiatalos és magasabb jövedelmű, illetve a gyakori internethasználat szintén növeli a beszerzési kedvet.

További részletek elérhetőek ezen a linken: http://hogyallunk.hu/hogy_allunk_a_mobilinternet_hasznalataval_hazankban.html