Egyre többet tudni arról, pontosan mit és mennyiért vett meg a UPC anyacége a világ egyik legismertebb sportesemény-sorozatának szervezőjééből. Az ár egy kicsit alacsonyabb a korábban sejtettnél, de tisztulni látszik a kép is: mit hoz a holnap.

A korábban nyolc és fél milliárd dollárosnak beharangozott üzlet valójában ennél jóval kisebb bevásárlás lesz. A Liberty Global Media ugyanis nem szőröstül-bőröstül szerzi meg a Delta Topco nevű céget, hanem a főrészvényes CVC Capitals itteni részesedéséből szerez most 18,7 százaléknyit, 746 millió dollárért. Ezzel az egész vállalatot hajszálnyival nyolcmilliárd fölé árazva be. Egy kis osztással-szorzással láthatjuk, hogy van némi értékeltérés, ennek oka azonban az, hogy a szavazati joggal rendelkező papírok a CVC kezén vannak. Plusz még bonyolult ügyletek sora zárja a tranzakciót.

2017 első negyedévére ugyanis 35,3 százalékig tornássza fel részesedését a cégben a Liberty, amely 2,9 milliárd dollár értékű saját részvénnyel rendezi a számlát az akkorra már Formula One Groupra keresztelt cégben. Ezzel párhuzamosan pedig a kisebb részvényesek is eladnak a médiavállalatnak érdekeltségükből.

Rajtrácson

Az ügyletet jóvá kell hagynia még az Európai Bizottságnak és a Nemzetközi Autószövetségnek (FIA) is, de – mint arra a sztorit a napokban elsőként feldobó német auto motor und sport is utal cikkében – nem valószínű, hogy a szakági szervezet megtorpedózná az ügyletet. Akkor sem, ha a korábbi kivásárlási kezdeményezések idején még kétes pénzügyi alapokkal próbálta megfúrni az ügyletet.

Az engedékenység oka a vevő kiléte lehet: a negyedszázada alakult, 25 ezer embert foglalkoztató, 10 milliárd dolláros éves árbevételt felmutató Libertyre nemigen lehet ráhúzni, hogy a startvonalon toporzékoló nyeretlen kétéves. De akár az is szerepet játszhat, hogy a FIA is pénzhez jut az eladás során, ha az új gazda a tőzsdére viszi a Forma-1-et. Mégpedig viszonylag nagyobb summához: egykori 454 ezer dolláros befektetése helyett most 80 milliót kaphat a szövetség.

Tribünről nézve

Noha a Liberty már jelezte, hogy szeretné a jegyárbevételek növelésével gyakoribb csilingelésre bírni a kasszát, de a versenyek számát nem emelheti – erre ugyanis a szavazattöbbség birtokában sincsen módja. Magyarán egyhamar nem módosul a 22 versenyes plafon – miközben a Nascar nézői évi 36 viadallal számolhatnak.

A helyszínekben viszont lehet változás, hiszen a rendezők már korábban is fontolgatták, hogy visszatérnek (vagy legalábbis közelítenek) a kiindulóponthoz, azaz visszavesznek az egzotikus helyszínekből. Még akkor is, ha ott – például az országmarketing érdekében – lenyelik, hogy a magas szervezői díjak miatt szinte garantáltan veszteséges a rendezés.

Ez lenne a másik változás: a vevő ugyanis alapvetően változtatna a bevételi struktúrán. A szervezői költségek csökkenése miatt középtávon a jegyárak is lejjebb csúszhatnak, és további versenyek is rentábilissá válhatnak. (Ettől még valószínű, hogy nem ugrik meg azok száma, akik 30–50 millió dollárt tolnának a licencszerzésbe, hogy aztán belevágjanak egy pálya -ennél is jóval költségesebb - építésébe.)

Amúgy se a szabályrendszer, se 2020-ig a csapatok kifizetésének módja nem változik, hacsak nem kötnek egyezik meg a jogtulajdonos Delta Topco erről az érdekeltekkel. A Liberty amerikai sportpiaci ismeretei viszont hosszabb távon szerepet kaphatnak az arányok változásában – márpedig ha az anyagi lehetőségek közelítenek egymáshoz, a versengés is kiegyenlítettebb lehet. Akkor pedig izgalmasabbak lesznek a futamok, több nézőt ültetnek a lelátókra vagy a tévé elé – nagyobb bevételhez juttatva a tulajdonosokat és befektetésre csábító tőzsdei céggé téve a vállalatot.

Rádiós pályázatok

1 napja

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.