A legfrissebb Médiapiac megjelenéséhez kapcsolódóan a Neticle médiaelemző megoldásával megnéztük, hogy milyen képet mutatnak a média, azon belül is a marketing és a pr állások a weben. Mutatjuk az eredményeket!

Az elmúlt évben a marketing állás és szinonimáival 222, a pr állások kapcsán 887 említés született a weben. Ez nem nagy mennyiség, ugyanakkor a területek jellemzői, az álláshirdetési trendek jól kirajzolódnak az említésekből. Az is kiderült, hogy a marketing és pr szakemberek ritkán osztják meg a véleményüket a munkájukról nyilvános webes diskurzusban az adatok alapján, így a legaktívabb szerzőknek az állásportálok számítanak a témában.

Pörgős, rugalmas csapatjátékosokat várnak a médiába

A marketingterületen meghirdetett állásokra jellemző volt a gyakornoki és asszisztensi pozíciók túlsúlya. Az álláshirdetésekben visszaköszönő „nagyon pörgős”, „nagyon jó”, „okos” jelzők alapján gyorsan kirajzolódik az ideális jelölt képe: a gyors észjárású, trendeket ismerő, tanulni kész juniorokat várnak a pozíciókba. Az említett tulajdonságok a „stratégia” (-i gondolkodásmód), „nyitottság”, „modernség” (azaz az új trendek ismerete) ugyanezt támasztják alá.

A médiás álláshirdetésekben megjelenő témák (forrás: neticle.hu)

A pr-es munkákra tapasztaltabb csapattagok jelentkezését várták, akik akár a marketingfolyamatokba vagy a vezetőségnek is be tudnak segíteni. Előnyt jelentett a reklámszakmai jártasság, különösen a kreatív és kommunikációs ügynökségek felhívásaiban, akik leginkább keresték a pr-es pozícióba a megfelelő kollégát. A kívánt tulajdonságok között a soft szkillek közül a szervezettség, a rugalmas személyiség, a jókedély, a dinamikusság és magabiztosság fordultak elő leggyakrabban.

A médiás álláshirdetések témái kibontva (forrás: neticle.hu)

Állást keresni szakmai portálokon és Facebookon érdemes

A weboldalak listáján, ahol a marketing és pr állások legtöbbet előfordulnak, nagyágyúk (profession.hu, cvonline.hu) és szakmai portálokon (kreativ.hu, médiapiac.com) is vannak a top 10-ben.

A social médiában 2018-ban több volt a marketinges álláshirdetés, köszönhetően a twitteres továbbosztásoknak is, de a releváns Facebook csoportokban lehetett találni egyéb médiás, így pr-es hirdetéseket is.

Összességében a Neticle adatai azt mutatják a médiás álláshirdetési trendekről az elmúlt év említései alapján, hogy klasszikus csatornákon kívül még nem jellemző a különféle platformon az álláshirdetések elterjedtsége (gondolunk itt a pl. videós formára), és a marketing és pr szakmai lehetőségekről is kevés az online vita a publikus felületeken. A releváns fórumszálakon is legfeljebb a tapasztalat versus képzettség népszerű ellentét kerül kivesézésre, de a szakemberek elégedettségéről, a munkahelyi körülményekről (fizetés, iroda, egyéb juttatások, kihívások stb.) keveset tudunk meg a webes véleményekből. Ennek felmérése célzottabb online kutatást vagy belső felmérést igényelhet cégeken és ügynökségeken belül.

Elindult a köztárssági elnök podcastje

12 órája

Áder János talán az egyetlen köztársasági elnök, aki podcastet indított. A téma, amellyel már az első beszélgetés alkalmával foglalkozott, mindannyiunk közös jövőjéről szólt.