2016. január 07.

Milyen volt 2015, mit várhatunk 2016-ban? I.

Aki válaszol: Hauk Zoltán, a Sláger FM vezérigazgatója.

(A körkérdésünkre adott válaszokat elsőként a Médiapiac szaklap 2015. november-decemberi számában jelentettük meg.)

Hauk Zoltán

2014-hez viszonyítva 2015-ben hogyan alakult a rádiós piac? Ezen belül milyen teljesítménnyel zárt az időközben Sláger FM-mé vált Juventus Rádió? Az új tulajdonos nagy célokat tűzött ki, meglehetősen rövid határidőkkel. Mi valósult meg a tervekből?

A rádiós piacon a kereskedelmi ügyfelek aktívabbak idén, mint tavaly voltak, két szektor kiemelten fokozta rádiós aktivitását, a gyógyszeripari cégek és a bankok. A Juventus–Sláger FM Rádió esetében szintén növekedésről számolhatunk be, a kereskedelmi ügyfelek a csatorna újramárkázásával egy időben (2015. november–december) 25 százalékkal fejelték meg költésüket 2014-hez képest.

A hallgatottsági adatokban egyelőre nem mutatkozik meg a változás, de a mérési módszertan miatt háromhavi görgetett adatokat látunk, s ezen belül november az egyetlen olyan hónap, amikor már az újrapozicionált csatorna hallgatottságát mérték. Várhatóan 2016 februárjában kapjuk majd meg a november–januári eredményeket, amelyek már a Sláger FM Rádió hallgatottsági adatait fogják tükrözni.

A bónusztörvény volt 2015 egyik fontos médiapiaci fejleménye. Ez mennyiben módosítja a rádiós piac és ezen belül a Sláger FM Rádió mozgásterét, értékesítési stratégiáját?

A bónusztörvény várható hatásaival foglalkoztunk a törvény hatályba lépése előtt, felkészülten ért tehát bennünket az utolsó negyedév. Bevételeinken belül korábban is túlsúlyban voltak a direkt ügyfelektől befolyó összegek, így jelentős változás nem történt. Biztosak voltunk továbbá abban, hogy az ügynökségek munkája és kampányokhoz hozzáadott értéke nem alakítja át jelentősen a korábbi működési modellt, az ügyfelek változatlanul a szakmai tudásukra alapoznak, ezért igyekszünk mi is egyre több szakmai érvet nyújtani a részükre, hogy a rádiót mint médiakategóriát gyakrabban használják a kampányaikhoz. Összegezve tehát elsősorban a szakmai munkát erősítettük, bővítettük a salescsapatot, és rendszeressé tettük a B2B-kommunikációt.

Mire számít 2016-ra vonatkozóan? Folytatódhat-e a reklámpiac, ezen belül a rádiós piac növekedése? Hozhatnak-e például pluszbevételeket a sportvilágesemények?

2016-ban két számjegyű növekedést várok a rádiós piacon, bővülni fog a piaci szereplők száma, több budapesti csatorna indul majd el, fokozottabb salesaktivitásra számítok minden csatornától; a versenyhelyzet és a szakmai munka az egész iparágnak hasznára válik. Ez a növekedés nem a sportvilágeseményeknek lesz köszönhető, korábbi tapasztalataim alapján sajnos az ilyen típusú eseményekből származó reklámbevételek jellemzően más médiakategóriának jelentenek pluszbevételeket, a rádió ezekből többnyire kimarad.

Kódolatlan hetek júniusban is, a MinDig TV nézőinek

1 napja

Az Antenna Hungária megállapodásainak köszönhetően a MinDig TV nézői ingyenesen érhetik el május 31. és június 14. között a Kiwi TV-t, június 1. és június 14. között pedig a NatGeo Wild, a Paramount Channel és a Sport1 csatornát.