2011. január 07.

Minden eddiginél többen nézték a foci VB-t

Az Initiative friss tanulmánya szerint nem kopik a futball világesemény népszerűsége, melynek kumuláltan 8 milliárd nézője volt.

Az Initiative friss tanulmánya szerint nem kopik a futball világesemény népszerűsége, melynek kumuláltan 8 milliárd olyan nézője volt, akik élőben követték az eseményeket. Ez 2 százalékkal több, mint 2006-ban, itt tehát nem hatott egyelőre a tévépiaci fragmentáció.

Élőben kumuláltan 8 milliárd nézője volt a tavaly nyári dél-afrikai futball világbajnokságnak, ami 2006-hoz képest 2 százalékos növekedést jelent - derül ki az Initiative kutatásából. Ez két szempontból is nagy teljesítmény: egyfelől azt jelenti, hogy a foci Vb ellenáll az általános fragmentációs trendnek, amely a tévépiacot mind keresleti, mind kínálati oldalról jellemzi. Másfelől kifejezetten a sportesemények körében is inkább csökkenő tendenciát mértek.

Nemcsak az összesített nézőszám, hanem a nézők státusza is nőtt. Az látható, hogy a focira már nem nagyon lehet ráfogni, hogy "proli sport" lenne. A médiaügynökség mérése szerint az eseményt követők 26 százaléka került ki a legmagasabb társadalmi rétegek közül, ami 2 százalékponttal haladja meg a 2006-os értéket. Ha más sportokkal összehasonlítva nézzük, azt találjuk, hogy bizonyos országokban mára a futball magasabb státuszú nézőket vonz, mint a Forma-1, pedig utóbbi kifejezetten jól áll e szempontból.

Az Initiative egy korábbi kutatása már jelezte, hogy nemcsak a világbajnokság, hanem egészében a futball ellene megy a számos más sportot érintő csökkenésnek. Legutóbb például a Bajnokok Ligája taszította le a trónról nézettségi szempontból az amerikai foci döntőjét, a reklámok miatt is igan szórakoztató NFL Super Bowl-t. A legerősebb érdeklődés-növekedés az ázsiai piacokon tapasztalható, ám a mostani számok azt mutatják, hogy szinte minden piacról és minden társadalmi rétegből lehet még új nézőket nyerni.

Ez persze hirdetői pénzeket is bőven vonz. 2010-ben a teljes eseményszponzorációs bevétel meghaladta az 1 milliárd amerikai dollárt, a televíziós jogdíjak pedig 2 milliárd dollárt tettek ki. Nem beszélve a több ezer hirdető médiaköltéséről, akik valamilyen formában csatlakoztak az eseményhez.