2014. május 21.

Minden tévét okostévévé változtat a UPC új szolgáltatása

A TV Apps lehetővé teszi applikációk futtatását és netes tartalmak megjelenítését, akár internetkapcsolattal nem rendelkező előfizetőknek is.

A TV Apps lehetővé teszi applikációk futtatását és netes tartalmak megjelenítését, akár internetkapcsolattal nem rendelkező előfizetőknek is.

A UPC bejelentette, hogy egy itthon kifejlesztett új szolgáltatást indít UPC TV Apps néven, amely okostévé képességekkel ruház fel minden, a UPC mediaboxhoz csatlakoztatott tévékészüléket. Így a UPC digitális tévé előfizetői már online tartalmakhoz is kényelmesen hozzáférhetnek, egyebek közt YouTube videókat és a neten tárolt fényképeket vagy híreket is nézhetnek a tévéképernyőjükön, ingyenesen és akár internet előfizetés nélkül is. Ehhez nincs szükség a régi készülékek cseréjére, sem újak beszerezésére, vezetékeket sem kell csatlakoztatni, és új előfizetés sem szükséges, csak az „interactive” gombot kell megnyomni a UPC távirányítón. A szolgáltatás kifejlesztését két megfontolás indokolta: egyrészt világszerte egymilliárd ember használ applikációkat, másrészt videós tartalmak fogyasztására még mindig a nagyképernyő az elsődleges választás.

Első lépésként a UPC bármelyik nagyfelbontású műsorok megjelenítésére alkalmas, azaz HD típusú mediaboxához csatlakozó készülékeket „okosították fel”, ami 200 ezer háztartást jelent. A tervek szerint a jövőben a UPC interaktív kábelhálózatával elérhető mind a 1,5 millió háztartásban lehetővé válik a tévés internetkapcsolat, a digitális tv szolgáltatás minden előfizetőjének, a UPC vevőkészülék típusától függetlenül. Év végéig a cél 400 ezer háztartás bekapcsolása.

A szolgáltatás már induláskor több mint 20 beépített applikációt biztosít, tematikus csoportosításban. Ezeket a távirányítóval kiválasztva hozzáférhetünk a YouTube videóihoz, az interneten tárolt (Picasa, Flickr) fényképeinkhez, az Origo, a CNN, a Euronews és a Wall Street Journal híreihez, játékokhoz, időjárásjelentéshez, a Wikipedia információihoz, Google naptárunkhoz, a Google térképhez, elsősegély alkalmazáshoz és egy sor mozgó hangulatképhez. Az alkalmazások és az így elérhető internetes tartalmak köre folyamatosan bővül majd.

Forrás: UPC

A szolgáltatás a 18 hónapos munkával kifejlesztett, innovatív Cloud TV technológiát alkalmazza, távoli szervereket használva a letöltések feldolgozásához és tartalom illetve a kezelőfelület streamelt video formában történő megjelenítéséhez a képernyőn. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a jelenlegi set-top-boxok képességeit úgy bővítsék, hogy ehhez nincs szükség a hardverelemek cseréjére, továbbá internethozzáférés is biztosítható külön internetkapcsolat nélkül, egyszerűen a digitális tv interaktív funkciója révén. Ezzel a UPC Magyarország a világon elsőként tesz elérhetővé teljes körű YouTube hozzáférést televíziós szolgáltatáson keresztül.

Severina Pascu, a UPC Magyarország vezérigazgatója elmondta: „Büszke vagyok rá, hogy egy mérnökeinktől származó innovatív ötlet megvalósulásával minden ügyfelünk számára lehetővé válik, hogy a lehető legegyszerűbben és legkényelmesebb módon fogyasszanak online tartalmakat a tévéjükön. E fejlesztés révén megvalósul a TV és az internet összekapcsolódása és az internetképes tévékészülék mindenki számára elérhető valósággá válik.”