2017. szeptember 26.

Minden újságíró lejáratható

A Trend Micro nemrég közzétett kutatása szerint még egy jó hírnevű újságíró is könnyen lejáratható kiberpropaganda segítségével, ha megvan az ehhez szükséges keret - írta meg a 24.hu.

A kiberbiztonsági cég „Az álhírek és kiberpropaganda: így lehet használni és kihasználni a közösségi médiát” kutatása szerint három elemre van szükség a lejáratáshoz:

- Az álhírek terjesztéséhez szükséges eszközökre és szolgáltatásokra (megvásárolható lájkolók, követők).

- Közösségi hálózatokra

- Motivációra

A cég azt is megvizsgálta, hogy az elhallgattatás, lejáratás mennyi pénzbe kerül. Példajukat egy ötvenezer Twitter-, és tízezer Facebook-követővel rendelkező újságíróval szemléltették, aki hetente háromszor posztol a blogjára, összesen hatszáz kommentet generálva (bejegyzésenként kétszáz).

Egy ilyen tevékenységgel rendelkező újságíró munkája egy hónapos álhírkampánnyal már könnyen rombolható. Heti egy megvásárolt álhír terjesztése 2700 dollárba (körülbelül 700 ezer forintba) kerül, amellyel százezer látogatást és ötvenezer retweetet lehet generálni. Mindemellé ezer dollárért (körülbelül 260 ezer forintért) négyezer kommentet is vásárolhatunk.

Ugyanakkor az újságíró saját cikkeit is el lehet árasztani negatív értékelésekkel és kommentekkel. Huszonötezer látogatás, tízezer retweet és lájk 20400 dollárba (körülbelül ötmillió forintba) kerül. A legolcsóbb "tétel" a kosárban a Twitter-fiók mérgezése, amelyet a 240 dollárért (körülbelül 62 ezer forintért) megvásárolható 200 robot követővel tehetünk meg.

(via 24.hu)