2017. április 27.

Mindennaposak a média elleni támadások

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet éves jelentésében lévő sajtószabadság-index olyan világot tükröz, amelyben mindennapossá váltak a média elleni támadások.

A szervezet hangsúlyozza jelentésében, hogy a médiaszabadság romlása különösen érzékelhető az európai demokráciákban, és még a hagyományosan az élbolyba tartozó észak-európai országok is néhány helyet visszaestek: Hollandia hármat lépett lejjebb, Finnország pedig kettőt, s ezzel el is veszítette hat éve tartó elsőségét. Ezzel együtt a médiaszabadság megsértését jelző index Európában még mindig a legalacsonyabb, jóllehet öt év leforgása alatt jelentősen, 17,5 százalékkal nőtt.

Az RSF szerint Donald Trump hatalomra kerülése az Egyesült Államokban, illetve a Brexit-kampány Nagy-Britanniában azzal járt, hogy csúnyán elverték a port a médián, rendkívül ártalmas médiaellenes vita bontakozott ki, amely belesodorta a világot "az igazságon túli, hamis hírek és dezinformációk korszakába".

A sajtószabadság mindenütt csorbult, ahol "tekintélyelvű erősember-modell diadalmaskodott". Ezzel összefüggésben említi a szervezet azt, hogy "Jaroslaw Kaczynski Lengyelországa" hét helyezést zuhant az idén. "A lengyel kormány - miután propagandaeszközeivé változtatta a közszolgálati rádió- és tévéállomásokat - megpróbálja pénzügyileg megfojtani azokat a független újságokat, amelyek ellenezték a reformjait" - írja az RSF.

Az elvetélt puccs utáni Törökország is lejjebb került négy hellyel, a tekintélyelvű rezsimek táborába csúszott, és a sajtóban alkalmazottak "legnagyobb börtönévé" vált. Oroszország szilárdan tartja magát a 148. helyen a lista vége felé.

A Magyarországra vonatkozó fejezetben a szervezet azt írja, hogy Orbán Viktor 2010 óta folyamatosan fogta szorosabbra a médiát. Tavaly októberben "az Orbán-rezsim elkönyvelte legnagyobb pontszerzését, miután felfüggesztette Magyarország legbefolyásosabb napilapjának, a Népszabadságnak a nyomtatott és online kiadását".

A szervezet úgy fogalmaz, hogy Magyarországon tavaly novemberben a regionális lapok legnagyobb kiadóját, amely akkoriban a sajtópiac több mint ötven százalékát birtokolta, eladták egy cégnek, amely szoros kapcsolatokat ápol a kormányzó Fidesszel, és amelyet a miniszterelnök egyik legközelebbi tanácsadója tart ellenőrzése alatt. Az RSF kitér arra, hogy a Figyelő gazdasági hetilapot "egy gazdag üzletasszony, a miniszterelnök közeli bizalmasa szerezte meg".

A közép-európai térség országai közül az RSF listáján Ausztria a 11., Szlovákia a 17., Csehország a 23., Szlovénia a 37., Románia a 46., Lengyelország az 54., Szerbia a 66., Horvátország pedig a 74. helyen áll. Magyarország a 71-ik.

(mti)