2010. november 22.

Minőségbe menekülni

A helyi lapok specializálódása, a minőségi újságírás, benne a gazdasági hírszolgáltatás erősítése a print túlélésének útja egy amerikai guru szerint.

A helyi lapok specializálódása, a minőségi újságírás, benne a gazdasági hírszolgáltatás erősítése a print túlélésének útja egy amerikai guru szerint. Nicholas Lemann nem látja ördögtől valónak, ha közpénzből támogatják a helyi médiát, feltéve, hogy a piac nem látja el megfelelően a közönség tájékoztatásának feladatát.

Nicholas Lemann - aki az Atlantic Monthly, a Washington Post és a New Yorker szerkesztőségében egyaránt szerzett gyakorlatot, most pedig a Columbia egyetemen oktat újságírást - úgy látja, valószínűtlen, hogy a három-négy legnagyobb amerikai napilap pár éven belül csak elektronikus formában jelenne meg, de az is elképzelhetetlen, hogy a legnépszerűbb városi újságok is búcsút intenének a nyomdának – merthogy éppen a hagyományos változattal keresik a pénzt, az online csak viszi a forrásokat.

Az online hirdetések tized- vagy huszadannyi pénzt hoznak, mint a nyomtatott lapban megjelenők – jegyezte meg a bécsi Die Presse napilapnak nyilatkozva. Szerinte fél évtizede több kiadó számított arra, hogy 15, 20 vagy 30 év múlva már nem léteznek a print változatok, most inkább azzal foglalkoznak, hogy túlélték a válságot, s ha a korábbinál alacsonyabb is a marzs, de megmaradt egy 12 százalék körüli, egészséges profitjuk.

(Portálunk nemrégiben számolt be annak az ausztrál jövőkutatónak a becsléséről, aki azt saccolta meg, melyik államban mikor zsugorodik oly apróra a nyomtatott sajtó, hogy el is veszti relevanciáját. Ross Dawson szerint az éllovas az Egyesült Államok lesz, a seregható pedig – ki hitte volna – Afrika. Az USA szerinte hét éven belül búcsúztatja el jelenlegi formájában az újságot a szakember szerint. Két évvel később követi az első két európai állam: a kicsiny Izland és a méretes médiapiacot magáénak mondó Nagy-Britannia. Egy évre rá, 2020-ban Kanada és Norvégia, 2022-ben Ausztrália is követi példájukat. A két dátum között pedig a finn, a grönlandi és a szingapúri kiadók hagynak fel az "esőerdő-gyilkolással". Magyarország 22 év múlva kerülhet sorra.)

Pedig a piac most kisebb mértékben koncentrálódik, mint az 1925-öt követő, fél évszázados aranykorban. Más kérdés, hogy nincs is nagyon már mit felvásárolni, hiszen New Yorknak egykor húsz, Houstonnak tizenkét napilapja volt. A szakember szerint a sajtó esete olyan, mint egykoron a városi tömegközlekedésé volt. A szabadpiac jegyében magánkézbe adták az ágazatot, amely kezdetben kiváló profitrátát hozott az új gazdáknak, de aztán szépen lassan csökkeni kezdett ez az arány, a szolgáltatás színvonala pedig hanyatlásnak indult. Ekkor ismét közösségi kézbe vették a rendszereket.

Ez is egy lehetséges megoldás: ha egy városnak nincsenek többé működőképes tájékoztatási szervezete, a közszférának kellene beszállnia. Ezt az én szakmámban sokan eretnekségnek tartják – jegyezte meg.

Hamarosan Debrecenben is elindul a Taxify

4 órája

Már toborozza a sofőröket a Taxify és pár héten belül indul a szolgáltatás tesztüzeme Debrecenben - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.