Folytatjuk a médiapiac féléves bizonyítványának kiértékelését. Ezúttal többek között azt vizsgáljuk, milyen változásokat hozott Andy Vajna rádiójának terjeszkedése és a Class FM kiesése az analóg adók sorából.

A rádiós piacon történt változásokról, a várható fejleményekről a szektor vezető szakembereit kérdezte a Médiapiac.

Csikesz Erika vezérigazgató, Sláger FM

• A pozitív gazdasági mutatók hatására, továbbá a konkurens médiumok piaci változásai következtében a rádiós szektor határozott növekedési trendet mutat, ami a reklámköltések emelkedésében és a hallgatók számának növekedésében egyaránt jelentkezik. Mivel 2017-ben továbbra sincs országos kereskedelmi rádió, ez mind a fővárosi adók, mind a vidéki meghatározó csatornák számára kedvező lehetőségeket teremt.

• A 103.9 Sláger FM Budapesten a legfrissebb adatok alapján egyértelműen a főváros rádiója, hónapról hónapra sikerül megdöntenie egyéni hallgatói rekordját és felülmúlnia bevételi elvárásait. Ez a kiemelkedő bizalom a médiaköltések terén is megjelenik, hiszen olyan hirdetőkkel bővült az elmúlt időszak portfóliója, akik korábban egyáltalán nem használták a rádiót mint eszközt. A reklámhatékonyság látható fokmérője, hogy visszatérő partnereink számára egyértelmű forgalomnövekedést hozott a sikeres együttműködés, legyen szó szpot- vagy nonszpot-kommunikációról.

A veszprémi Méz Rádió is a Tematic Media Group tulajdonában van, így közvetlen a szerepünk a vidéki folyamatokban. A kiemelkedő kulturális és földrajzi adottságokkal rendelkező térség egyedülálló rádiója idén határozott növekedési pályára állt a megújult program- és műsorstruktúra, arculat és online aktivitás hatására, amit a hirdetői kör magas fokú bizalommal viszonoz, hiszen az árbevételi adatok meredeken ívelnek felfelé.

• Az ősz és az év vége klasszikusan intenzív időszaknak ígérkezik, amelyre minden eszközzel felkészültünk partnereink számára, legyen szó programújdonságokról vagy kreatív hirdetési megoldásokról.

Hanák Tamás ügyvezető igazgató, Radio Sales House

• Az év első felében a rádiós piacon voltak változások, de alapvetően azt tapasztaltuk, hogy ezek kedvezően hatottak a hallgatottságra és a hirdetőkre egyaránt, mozgalmas, izgalmas piaccá vált a szektor. Cégünk megjelenése az eddigi legnagyobb rádiós portfólióval hozzájárult ahhoz, hogy a hirdetők ismét komoly szereplőként, hatékonyan elérhető reklámfelületként tervezzenek a médiatípussal.

• Az idei év első fele kedvezően alakult a Radio Sales House számára. Üzleti szempontból az év elejétől végezzük a négy országos közszolgálati adóból, a Sláger FM-ből, valamint több mint hatvan helyi adóból álló legnagyobb rádiós portfólió értékesítését. A 2017 első hat hónapjában elért forgalmunk több mint 60 százalékkal meghaladta a tavalyi év azonos időszakának bevételét. Ez azt is tükrözi, hogy költséghatékony szolgáltatási kínálatunk elnyerte a piaci szereplők bizalmát, és sikerült a piacon tartanunk a tavalyi rádiópiaci szerkezetváltozás előtti forgalom jelentős részét.

• Összességében a rádiós piac további erősödését várjuk, figyelembe véve az első fél év adatait, valamint az előttünk álló erős, ünnepi negyedévet.

Hauk Zoltán kereskedelmi igazgató, Rádió 1

• Az országos kereskedelmi rádió megszűnésével a rádiók összhallgatottsága stagnált, sőt, Budapesten még növekedett is. A megváltozott piaci környezet legnagyobb nyertese a Rádió 1, amely naponta több mint 1,1 millió hallgatót vonz a Kantar Hoffmann 2017. április–júniusi időszakra vonatkozó adatai szerint, és további emelkedést várunk a nyári hónapokban becsatlakozott városok és ezáltal a lefedettségi terület növekedése miatt. A reggeli műsort a kereskedelmileg fontos 15–49 éves korosztály körében országosan is a legtöbben hallgatják, Balázsék műsorának nincs konkurenciája.

• Rádiónk számára az idei év az innovációról szól, minden energiánkat a hálózat fejlesztésére összpontosítjuk, nem titkolt célunk, hogy az ország minden szegletében hallható legyen a Rádió 1. A budapesti mellett a 21 vidéki helyi frekvencia biztató visszaigazolása annak, hogy sikeres terméket és üzletileg vonzó lehetőséget kínálunk a helyi rádióknak. Fontos megjegyezni, hogy a csatlakozók számára a hálózat garantálja a lokalitás megőrzését, napi 4 óra 40 perc helyi adást biztosít, amelyben a helyi hírek, információk mellett helyi reklámok hangoznak el.

• Az őszi időszakban a Rádió 1-hálózat bővülése várhatóan folytatódik, szeptemberben az őszi roadshow-val kitelepülünk a nyáron csatlakozó városokba a Balázsék című műsorral, promóciós aktivitással készülünk a hallgatók és üzleti partnereink számára.

Nagy Tamás ügyvezető igazgató, Target Media Sales

• A rádiós piacnak nem tett jót az erős márkaértékű és nagy hallgatottsággal bíró országos kereskedelmi rádió, a Class FM megszűnése. Megítélésem szerint ezzel hosszabb távon inkább vesztett a rádiós piac, bár rövid távon lehet, hogy egy-két hirdetőt nyertek a megmaradó szereplők. Egy erős országos kereskedelmi rádió sok olyan – főleg multinacionális – hirdetőt vonz be, akik ha országos adón hirdetnek, a kisebb rádiókba is rendelnek kiegészítő reklámot. Az idei év leginkább a Rádió 1 hálózatos tovább terjeszkedéséről szólt, de ez sajnos önmagában nem képes betölteni a megmaradt űrt.

Személy szerint üdvözlöm, hogy elindult az országos frekvencia pályáztatása a nyáron, sőt megkockáztatom, hogy a rádiós piacnak az is jót tenne, ha (előbb-)utóbb egy második országos kereskedelmi adó is elindulhatna. A verseny a hallgatóknak, a szakmának és a hirdetési piacnak is inkább előnyt jelentene, mint ahogy annak idején a Sláger–Danubius–(Petőfi)-párharc is összességében pozitív volt, jól körülhatárolható célcsoportokkal, zenei irányzatokkal. A fővárosban ezzel párhuzamosan viszont több új szereplő jelent meg, sőt két további fővárosi frekvencia pályáztatása zajlik éppen. Ez leginkább az éter telítődéséhez vezet már Budapesten, könnyen reklámtúlkínálatot okozhat, ami a piacon működő rádiók rentabilitását veszélyeztetheti.

• Az idei első fél év jól alakult, az egy évvel korábbi időszakkal összehasonlítva egyértelmű növekedést tapasztaltunk. A bővülés egyrészt a kisebb hirdetők nagyobb számából, másrészt a nagyobb, főleg multicégek nagyobb megrendeléseiből tevődött össze. Az irány, úgy tűnik, az első fél évet követően is kitart, a növekedés mértéke az egy számjegyű tartomány felső határán lehet.

• A tavaszi növekvő tendencia a harmadik negyedévben is egyértelműen látszik. Most még nehéz előre jelezni az év utolsó negyedévét, előfoglalásaink, éves szerződéseink erre az időszakra is szép számban vannak, jelenleg nem látok bővülés ellen ható tendenciát az év végét illetően. A makrogazdasági számok, a fogyasztás növekedése optimizmusra sarkall, és valószínűleg hatással lesznek a lakosság karácsonyi bevásárlásának volumenére is. Emiatt a reklámkereslet további erősödését tartom valószínűbbnek az év végére.