2012. augusztus 29.

Mit hozott a köztévének az olimpia?

A nyitóesemény volt a legnézettebb az m1-en, de nemcsak a pályán, hanem nézettségben is sokat hozott Gyurta, Berki vagy Pars. Initiative-elemzés.

A nyitóesemény volt a legnézettebb az m1-en, de nemcsak a pályán, hanem nézettségben is sokat hozott Gyurta Dániel, Berki Krisztián vagy Pars Krisztián. Az átlagos tévénézésre fordított idő mind az m1-en, mind az m2-n megugrott a játékok alatt - derül ki az Initiative elemzéséből. Azóta visszatért a nézettségi verseny a rendes kerékvágásba.

Nemcsak a sportolók és a sportszeretők, hanem a közmédia is nagyon várta a július 27-i olimpiai megnyitót, mivel nagy nézettség-javulást várhatott tőle. Ezt a várakozást aztán a számok igazolták is. Miközben a jelentősebb sportesemények előtt az m1 közönségaránya 5% körül alakult, a megnyitó már 38,1 százalékos közönségaránnyal futott a kereskedelmi korosztályban.

A sok napközbeni eseményt és a munkaidővel való ütközést tekintve nem meglepő, hogy a legnagyobb arányban 60 évesnél idősebbeket találunk a nézők között (40%), a 18-49 évesek a nézők 37 százalékát tették ki. Érdekesség, hogy bár sportról van szó, a nézők 59 százaléka nő volt. A nézők 29 százalékának felsőfokú, 39 százalékának középiskolai végzettsége volt. A legmagasabb vásárlóerejűek a nézők ötödét tették ki, de az ABC célcsoport összességében a nézők 63 százalékát adta ki.

A közmédia végig érezhette az olimpia nézettségre gyakorolt jótékony hatását, ugyanakkor a játékok vége felé már alacsonyabb volt a számszerűsíthető érdeklődés, mint az elején. Érdekes, hogy Szilágyi Áron győzelmének napja, és a Berkes Krisztián-Pars Krisztián páros által bebiztosított kettős arany nap is jobb nézettséget hozott, mint az a nap, mikor Gyurta Dániel világcsúcsot úszott. Igaz ugyanakkor, hogy az egész olimpia legnézettebb eseménye magyar szempontból a férfi 200 méter mell eredményhirdetése volt Gyurtával és a - már nem olyan furcsa verzióban játszott - Himnusszal.

Az Initiative elemzéséből kiderül: az Eb-közvetítés és az olimpia előtti időszakban (01-22. hét, 2012) az m1 átlagos tévénézési ideje napi 27 perc volt, míg az olimpia idején átlagosan 47 percet (+77%) töltött a nemzeti főadó előtt a teljes lakosság. Az m2-n eltöltött idő eközben 39 százalékos növekedést mutatott. Érdekesség, hogy az olimpia időszakában átlagosan 27 perccel kevesebb volt a teljes nézési idő.

A közmédia tehát - a szokott módon - komolyan profitált a sportos nyárból, ugyanakkor a nézettség azóta visszarendeződött, és a két országos kereskedelmi tévé a következő hetekben várhatóan ismét jelentősen el fog húzni, mivel ezekben a hetekben már az őszi műsortstruktúra dübörög mind az RTL Klubon, mind a TV2-n.

 

További részletek és grafikonok elérhetőek az Initiative kutatási anyagában alább.

Kapcsolódó dokumentumok