2012. december 14.

Mit keresett a világ 2012-ben?

Mit keresett a világ 2012-ben? A napokban bemutatott magyarországi keresési toplisták után a Google nyilvánosságra hozta, világszerte kik és mik keltették fel leginkább az emberek érdeklődését.

A Google minden év végén bemutatja az úgynevezett “Zeitgeist” listákat. A cég a keresőbe világszerte évente beírt több mint 1000 milliárd kifejezést összegzi, az így születő keresési toplisták pedig minden évben tükröt tartanak az egyes országoknak, és az egész világnak. A népszerű kereséseket kétféle módon mérik. A legtöbbször keresett kifejezések mellett egy összetettebb statisztikai módszerrel a Google az év új kedvenceit, érdekességeit, feltörekvő sztárjait azonosítja. Ehhez az év “megugrott” kereséseit szűrik ki, amelyeknél az előző évhez képest a legnagyobb mértékben nőtt meg a keresések száma, úgy hogy ez a fokozott érdeklődés huzamosabb ideig fent is maradt.

A trendekről egy videó is készült

A keresési toplisták elkészítéséhez anonim, statisztikailag összesített keresési információkat használtak. Az egész világra szóló, 11 különböző kategóriát bemutató keresési toplisták mellett 55 ország 838 toplistáját nézheti meg bárki a google.com/zeitgeist oldalon. A keresési toplisták mellett az érdeklődőket egy interaktív térkép is várja, melyen tetten érhető, hogy az év nagy figyelmet kiváltó eseményei, hírei, mikor, hol bukkantak fel a világon, sőt, események, hírek keresettségét néhány kattintással össze is lehet vetni a világtérképen.

Megváltozott szokások

Az internet elterjedésével együtt alapvetően változott meg az információszerzés módja is. Ezt jól jellemzi, hogy egy évtized alatt 450 milliárd féle különböző kifejezésre kerestek rá világszerte a Google keresőben. Ma már naponta több milliárd keresést indítanak az oldalon. Azonban még így is 100 Google keresésből átlagosan 16 olyan van, melyre korábban még soha senki nem keresett.

Ma egy-egy Google keresés átlagosan 2500 km-t tesz meg. Ennyi utat jár be negyed másodperc – 2-3 szempillantás – alatt, mielőtt a találatok megjelennek az oldalon.

Ami iránt idén megugrott az érdeklődés az egész világon:

Abszolút toplista

1. Whitney Houston

2. Gangnam Style

3. Hurricane Sandy

4. iPad 3

5. Diablo 3

6. Kate Middleton

7. Olympics 2012

8. Amanda Todd

9. Michael Clarke Duncan

10. BBB12

Képek

1. One Direction

2. Selena Gomez

3. iPhone 5

4. Megan Fox

5. Rihanna

6. Justin Bieber

7. Harry Styles

8. Minecraft

9. Nicki Minaj

10. Katy Perry

Személyek

1. Whitney Houston

2. Kate Middleton

3. Amanda Todd

4. Michael Clarke Duncan

5. One Direction

6. Felix Baumgartner

7. Jeremy Lin

8. Morgan Freeman

9. Joseph Kony

10. Donna Summer