2014. július 28.

Mitől lesz sikeres a szponzorált tartalom?

A márka ismertsége, a bizalom és a szakértelem a legfontosabb tényezők, amelyek hatására az olvasók elfogadják a szponzorált tartalmakat.

A márka ismertsége, a bizalom és a tárggyal kapcsolatos szakértői tapasztalat a legfontosabb tényezők, amelyek hatására az olvasók elfogadják a szponzorált tartalmakat a híroldalakon, de a kiadó hitelessége is sokat számít.

Az IAB és az Edelman Berland piackutatócég közös felmérésében 5000 olyan fogyasztót kérdeztek meg, akik PC-ről kerestek fel amerikai hírportálokat, és tesztcélú hirdetéseket mutattak be nekik – hasonlóakat ahhoz, amelyeket üzleti, szórakoztató vagy általános híroldalakon láthatnak.

Ha a válaszadó magát a híroldalt hitelesnek tartotta, az egyharmadával emelte az adott oldalon megjelenő hirdetések hitelességét is. 60% állította, hogy jobban elfogadják a hirdetést, amennyiben az történetet mesél és nem egy terméket próbál eladni. Ami a tartalomba ágyazott hirdetések iránti érdeklődés felkeltését illeti, a túlnyomó többség (90%) a relevanciát nevezte meg. A márka ismertsége és az iránta táplált bizalom a válaszadók 81%-a, míg a témával kapcsolatos szakértelem 82%-uk számára kulcsfontosságú.

A kutatás arra is rákérdezett, egyértelmű-e a fogyasztók számára, hogy éppen fizetett hirdetést látnak, és ebben a tekintetben az általános híroldalak a többitől jelentősen eltérő eredményt produkáltak: az általános portálokon az olvasók 59%-ának okozott problémát eldönteni, hogy szponzorált tartalmat lát-e, míg a szórakoztató oldalakon 15%, az üzletieken pedig 18% ez az arány.

Sherrill Mane, az IAB kutatásokért felelős senior alelnöke szerint a kutatás legfőbb megállapítása, hogy a hirdetőknek és a kiadóknak figyelembe kell venniük a fogyasztók szempontjait is. A kiadók jobb eredményeket érhetnek le, ha ismert és megbízható márkákkal dolgoznak, míg a márkák számára a hiteles hírforrások lehetnek hasonló hatással.

(Forrás: WARC)

Rádiós pályázatok

1 napja

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.