2014. július 29.

Mobilon jobban pörgünk a közösségi médiában

A Forrester kutatása szerint az közösségi oldalakat okostelefonról látogatók a márkákkal is nagyobb valószínűséggel lépnek interakcióba.

A Forrester kutatása szerint az közösségi oldalakat okostelefonról látogatók a márkákkal is nagyobb valószínűséggel lépnek interakcióba.

Bár a kutatás amerikai, a tanulságok a magyar piacon is érdekesek lehetnek. A Forrester Research szerint a netezők 45 százaléka látogatja a közösségi oldalakat legalább heti rendszerességgel okostelefonján keresztül, míg 64 százalék tesz így laptopján, PC-jén, 25 százalék pedig táblagép segítségével. Ez azt jelenti, hogy a mobilról facebookozás mára egyértelműen kinőtte a niche jelleget.

E felmérés szerint az okostelefonról érkezők nagyobb valószínűséggel olvasnak, kommentálnak, lájkolnak vagy osztanak meg tartalmakat. Egy példa: az okostelefonról érkezők 46, a táblagépről érkezők 49 százaléka lájkolja legalább heti rendszerességgel valamely cég vagy márka posztját, míg a PC-ről érkezők körében ez az arány csak 37 százalék.

A közösségi médiát mobilon nézők napi átlagban 25 percet töltenek a Facebookon, 12 percet a YouTube-on és 10 percet az Instagramon, a márkáknak tehát ezt az időt kell kihasználniuk a megszólításukra. Az esélyek ráadásul jók, mert e felhasználók a többiekhez képest pozitívabban ítélik meg a márkákkal való kapcsolattartást. Nem kevesen gondolják úgy, hogy a márkapreferenciáknak hangot adni menő.