2011. augusztus 09.

Mobilos NFC megoldást tesztel a Vodafone

A mobilszolgáltató a Metapayjel közösen 200 ügyfelet von be, akik NFC megoldással felszerelt mobiltelefonnal fizethetnek a Szigeten.

A mobilszolgáltató a Metapayjel közösen 200 ügyfelet von be, akik NFC megoldással felszerelt mobiltelefonnal fizethetnek a Szigeten.

Idéán nem lehet készpénzzel fizetni a Szigeten, hasonlóan a VOLT és a Balatonsound fesztiválokhoz. A hivatalos fizetési eszközzé tett Metapay Fesztiválkártya mellett egy olyan mobiltelefont is tesztel a Metapay és a Vodafone, amely NFC technológiával van felszerelve. A Sziget ideje alatt 200 kiválasztott ügyfél fizethet a kártya helyett NFC-s mobiltelefonnal. Az éles tesztben újságírók, bloggerek és Vodafone-alkalmazottak is részt vesznek. A vásárláshoz mindössze néhány centiméterre oda kell tartani a telefont a fizető terminálhoz.

"Fontosnak tartjuk az ilyen tesztek kialakítását, mellyel a célunk az, hogy bemutassuk a mobiltechnológia által nyújtott egyedülálló lehetőségeket, így éles körülmények között szerezzünk tapasztalatokat annak működéséről, amelyek jól jönnek majd akkor, amikor végleges formájában kell a mobil NFC-rendszert, országos lefedettséggel, különböző lehetséges fizetőeszközökkel kiépíteni" - mondta el Nyéki Zsolt, a Vodafone üzletfejlesztési vezetője.

A Vodafone által idézett nemzetközi felmérés szerint a mobilfizetés és az NFC-vel történő fizetés mind népszerűbbek lesznek világszerte. Az ilyen tranzakciók a 2011-es 240 milliárd dollár után 2015-ben már elérhetik a 670 milliárdot. Nemcsak az összeg, de a felhasználók száma is jelentős növekedést mutat: a tavalyi évhez képest 38,2 százalékkal nőtt a mobillal fizetők száma, ami globálisan 141,1 millió főt jelent.

A mostani tesztet megelőzően nemrégiben jelentette be a három mobilszolgáltató, az OTP, a MasterCard és a SuperShop a Magyar Mobil Tárca Egyesület megalapítását. Ennek éppen az a célja, hogy ajánlásokat, sztenderdeket alakítson ki, illetve teszteket futtasson az NFC technológia elterjesztésére, illetve a piac edukálására.