2011. november 16.

Mobilos együttműködésben a Google és a Telenor

A globális megállapodás szerint a mobilcég androidos felhasználói külön Telenor-boltból válogathatnak az Android Marketen belül.

A globális megállapodás szerint a mobilcég androidos felhasználói külön Telenor-boltból válogathatnak az Android Marketen belül.

Globális megállapodást kötött a Google és a Telenor, melynek nyomán a mobilszolgáltató androidos telefonnal rendelkező ügyfelei egy "bolton belüli boltból" válogathatnak az Android Marketen. Az ide kerülő applikációk köre folyamatosan frissül majd, és a Telenoron keresztül, azaz a telefonszámla részeként is lehet értük fizetni. A megállapodással a közlés szerint a helyi fejlesztőknek biztosítanának nagyobb piacot és ösztönöznék az alkalmazások terjedését.

A megállapodás a Telenor összes nemzetközi piacára, így Magyarországra is kiterjed. Sőt, a tizenegy piac közül elsőként éppen nálunk, illetve Thaiföldön, Malajziában, Svédországban és Dániában indul el gyakorlatban is az androidos Telenor-bolt, 2012 első negyedévében. Indiában, Montenegróban, Szerbiában és Norvégiában csak később, de még 2012-ben startol a partnerség.

Az egyes piacokon külön szerkesztői csapat dolgozik majd a kínálat összeállításán. Összesen maximum 50 applikáció kerül majd a szelekcióba, főképp olyanok, amelyek helyi szinten is relevánsak. Az ígéretek szerint mind az előfizetős, mind a feltöltő kártyás ügyfelek fizethetnek a mobilszámlájukon keresztül. Ennek az az oka, hogy a Telenor által hivatkozott kutatások szerint a felhasználók 70 százaléka inkább így fizetne, mint bankkártyával.