2014. február 17.

Mobilozás közben... másik mobilt használunk

Nemcsak tévét használnak a felhasználók második képernyőként, miközben telefonjukon böngésznek, derül ki egy nemzetközi kutatásból.

Nemcsak tévét használnak a felhasználók második képernyőként, miközben telefonjukon böngésznek, derül ki egy nemzetközi kutatásból.

A mobilmédia-felhasználók 65 százaléka használ valamilyen második képernyőt - TV, PC, táblagép vagy második teldefon - miközben netezik a telefonján. Ennél is magasabb, 89 százalék az arány, ha az olyan hagyományos médiatípusokat is belevesszük, mint a print és a rádió - derül ki a MEF elnevezésű nemzetközi mobilos szervezet felméréséből, melynek keretében 13 ország 10 ezer fogyasztóját kérdezték meg.

Az nem jelent meglepetést, hogy a felhasználók elsősorban a tévékészüléket használják második képernyőként. 13 piacból 11 esetében került a televízió az első helyre, és összességében 35% tévézik, miközben mobilnetezik. A tévé főleg az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban erős második képernyő 55 százalékkal, melyet Mexikó és Brazília (42%), illetve Dél-Afrika (41%) követ.

Az már érdekesebb, hogy a legvalószínűbb második képernyő egy másik mobiltelefon: a válaszadók 23 százaléka használ két telefont egyszerre. Ez az indonézekre volt a legjellemzőbb (51%), akiket a katariak (24%) követnek.

A kutatás szerint az is igaz, hogy minél több képernyő van játékban, annál valószínűbb, hogy a felhasználó vásárolni, böngészni fog mobileszközén vagy egyéb módon elköteleződik azon keresztül. A második képernyőt is használók 69 százaléka vásárolt multiscreening közben 2013-ban, ami magasabb, mint a "sima" mobilmédia-felhasználók körében mért 65 százalékos arány. A vásárlás aránya 79 százalékra nő a három képernyőt használók körében, míg akik öt képernyővel "zsonglőrködnek", 85 százalékos arányban vásárolnak mobilmédia-böngészés közben.

Nemcsak a képernyők száma, hanem a második képernyő típusa is pozitív hatással van a mobilos vásárlásra. A táblagépet második képernyőként használók 77 százaléka vásárolt mobilján tavaly multiscreening közben, szemben a második képernyőt használók 69 százalékos arányával.

 

A kutatás reprezentativitásáról a nyilvánosan elérhető anyagban nem találtunk információt.

Rádiós pályázatok

1 napja

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.