2011. november 29.

Mobiltitánok harca – Apple vs. Google Magyarországon

A mobileszközök rangsorában még mindig az Apple az úr.

A mobileszközök rangsorában még mindig az Apple az úr, sőt a fiatalabb testvér most „bátyja” fölé kerekedett a legnépszerűbb modellek rangsorában. Eközben a mobil operációs rendszerek között a Google Androidja jelentős fölénnyel rendelkezik hazánkban. Az Android térhódítása mögött a megfizethetőbb okostelefonok és táblagépek piaci debütálása állhat - tudtuk meg a Gemius kutatásából.

A Gemius már azokban a hónapokban is mérte az Ipadről generált hazai oldalletöltéseket, amikor a táblagép Magyarországon hivatalosan még nem is volt kapható. Múlt év tavaszán már a gemiusTraffic-kel mért magyarországi webhelyek belföldi internetezők által generált oldalletöltés adatai is egy sikertörténet kezdetét igazolták, hiszen négy hónap alatt - 2010 májusának harmadik hete és szeptemberének harmadik hete között - 3,8-szorosára nőtt az iPaddel generált oldalletöltések száma. Azonban tavaly októberben a magyarországi internet-felhasználók még mindig gyakrabban interneteztek iPhone-ról, hiszen hozzávetőlegesen 3,6-szor annyi oldalletöltést végeztek iPhone-nal a Gemius által mért weboldalakon, mint iPad-del. November 29-én pedig megkezdődött a tablet magyarországi értékesítése.

Jelenleg, kis híján egy évvel hazai debütálása után az Apple táblagépe áll az élen a mobileszközök között, ezzel megtörve az iPhone többéves uralmát. Az iPad jelenleg 17,74%-os részesedéssel vezeti a rangsort, nagyjából 0,25 százalékponttal az iPhone előtt. A trónfosztás azonban még korántsem végleges, hiszen a két Apple eszköz már hónapok óta fej-fej mellett halad, így a következő hetekben még biztosan folyatódik a „testvérharc”a két készülék között, mielőtt egy stabil rangsor kialakulhat. A top tízes listába nagy számban kerültek be a Samsung készülékei, a Sony Ericsson is képviselteti magát 2 modellel, továbbá jelen van 1-1 készülékkel a folyamatosan halványuló Nokia, valamint a feltörekvő újonc, a Huawei is.

Jelenleg a mobileszköz-gyártók között Magyarországon továbbra is az Apple termékei dominálnak (36,46%), a második helyen a Samsung áll (21,36%), míg őket a Nokia (13,73%), a Sony Ericsson (10,93%) és a Huawei (4,61%) követi. Utóbbi, a hazai piacon viszonylag új versenyzőnek számító kínai mobilgyártó – melynek saját márkás készülékei nemrég jelentek meg itthon –, folyamatosan növeli részesedését és nemrég ki is szorította a HTC-t a Top 5-ből.

Bár a piacvezető gyártó kétségtelenül az Apple, a mobil operációs rendszerek közül 2011-ben mégis az androidos készülékek győzték meg jobban a felhasználókat, hiszen több havi szoros küzdelem után, az év elején a Google operációs rendszere sikeresen elhúzott az iOS mellett. Mindez pedig valószínűleg nem véletlenül esik egybe a mobileszköz-gyártók rangsorában bekövetkezett változásokkal sem.