2010. augusztus 16.

Modellt válthat a BBC

Radikális modellváltást javasol a brit közmédiának egy neves szakember. Szerinte az a kérdés, globális játékos vagy eltartott senkiházi legyen a BBC.

Radikális modellváltást javasol a brit közmédia-konglomerátumnak az ország egyik konzervatív agytrösztje. Globális játékos vagy eltartott senkiházi – állítja válaszút elé már címében is a BBC az Adam Smith Institute radikális felvetésekben bővelkedő esszéje, amelyet a cég egy évtizedekkel ezelőtti alkalmazottja jegyez.

David Graham – aki a hetvenes éveket a BBC rádiós, majd televíziós részlegénél töltötte, és saját produceri cége indításáért hagyta ott a közszolgálatot – abból indul ki, hogy az Egyesült Királyság médiaszabályozása elavult. Márpedig e rendszer középpontjában áll a BBC - ezért is kell itt indítani a megújulást. Különösen, hogy odahaza és a határokon túl is nagyon sokak számára fontos intézmény a BBC, amelynek azonban – véli a szerző – a mostaninál sokkal keményebben kellene dolgoznia Nagy-Britanniáért. Már azzal is, hogy nagyobb játékteret enged a brit kreatív iparnak. (Graham volt az, aki a nyolcvanas években másokkal együtt eredményesen lobbizott annak érdekében, hogy a közmédiának független gyártóktól is kelljen vásárolnia.)

Első lépésként a szerző szerint el kellene törölni (a BBC bevételeinek zömét adó) előfizetési díjat. Ez ugyanis egyfelől „bűnözővé teszi” azokat, akik rossz anyagi helyzetük miatt nem tudnak fizetni, másrészt a szélessávú, internet-alapú tévézés korában teljesen értelmetlen. Különösen, hogy a BBC „a valóságban egy eltartott szórakoztató cég, amelyre különböző, nem kereskedelmi kötelezettségeket róttak”. Graham szerint ehelyett az önkéntes előfizetés rendszerét kellene bevezetni – ha már a nézettségi adatok arra mutatnak, hogy a britek zöme hetente nézi a köztévét. Szerinte ezek az emberek mélyebben is hajlandóak volnának a zsebükbe nyúlni, különösen, hogy a fizetőstévé-piac ma a televíziózás legnagyobb és leggyorsabban fejlődő szegmense Nagy-Britanniában.

A nemrégiben hivatalba lépett konzervatív-liberális kormányzat már korábban jelezte, hogy a megtakarítási csomag részeként a BBC juttatásainak áttekintésére készül.

Elhunyt Baló György

11 órája

Évtizedeken át szerkesztett és vezetett közéleti-politikai műsorokat a köztévén és kereskedelmi csatornákon.