2011. február 16.

Módosítják a médiatörvényt

A médiáért felelős biztos közlése szerint a javasolt változtatások megfelelnek az Uniónak, de ezután is követik a fejleményeket.

A médiáért felelős biztos közlése szerint a javasolt változtatások megfelelnek az Uniónak, de ezután is követik a fejleményeket, hogy a módosítások valóban beépüljenek a törvénybe.

Elégedett a médiatörvény javasolt módosításaival Nelie Kroes digitális politikáért felelős biztos, jelezte közleményében. Mint megírtuk, korábbi levelében alapvetően három területen emelt kifogást, mivel meglátása szerint ezen pontokon a törvény az audiovizuális irányelvvel és tágabban az uniós joggal, beleértve az alapvető szabadságjogokat is, ütközik:

  • a médiaszolgáltatások regisztrációs kötelezettsége, beleértve az online médiát
  • a média kötelezettsége, hogy kiegyensúlyozottan tájékoztasson a nemzeti és európai eseményekről
  • a médiahatóság politikai ellenőrzés alá helyezése a kinevezések módja által

A javasolt módosítások szerint a kiegyensúlyozott tájékoztatás kötelezettsége kizárólag a "nagy médiára" vonatkozna, ahogyan az EU-szerte működik, és az on-demand médiaszolgáltatások esetében nem állna fenn. Emellett a kötelezettség teljesítése során az arányosság elvét is figyelembe kell venniük a magyar hatóságoknak, amit a biztos ígérete szerint figyelemmel fog kísérni.

Szintén aggályosnak találta korábban a politikus, hogy a törvény rendelkezései a más tagállamokban alapított médiaszolgáltatásokra is vonatkoznak, ami ellentmond a "származási ország" elvvel. Az audiovizuális direktíva egységes európai piacról szól ugyan, ám abban minden médiaszolgáltató alapvetően a származási országa törvényeinek hivatott megfelelni. A most javasolt módosítások ezt is figyelembe veszik - áll Kroes közleményében.

A médiaszolgáltatások regisztrációs kötelezettsége terén szintén lazulást ért el az EU: elég a szolgáltatás megkezdése utáni 60 napon belül regisztrálni, ami a direktívával összhangban van. Így nem áll fenn annak a veszélye, hogy előzetes engedélyhez legyen kötve a működés.

A magyar hatóságok azt is megígérték, hogy konkretizálják, milyen típusú tartalmak minősülnek károsnak, az eredeti megfogalmazást ugyanis az EU túl tágnak találta, ami könnyen alkalmas lehetne a szabadságjogok csorbítására.

"Nagyon elégedett vagyok, hogy a magyar hatóságok egyetértettek a médiatörvény módosításával kapcsolatban, annak érdekében, hogy az megfeleljen az uniós jognak minden szempontból. Továbbra is figyelemmel kísérjük a helyzetet, és szorosan együttműködünk a magyar hatóságokkal, hogy a változások beépüljenek a törvénybe" - mondta el Nelie Kroes.

A biztos már december 23-án, mindössze két nappal a tövény megszavazása után írásban jelezte, hogy a törvény bizonyos elemei problémásak, s további információkat kért a magyar kormánytól. A következő levelet január 21-én írta, melyben már konkrétan szerepeltek azon területek, amelyek kapcsán az uniós jogtól való eltérést tapasztalt. Később a Bizottság és a kormány februárban zöbb körben tárgyalt.

Legendás rockerek A Dal színpadán

1 napja

Szombat este A Dal 2019 második elődöntőjét láthatják a Duna Televízió és a Duna World nézői. A versenyzők mellett ismét legendás vendég-fellépő áll színpadra: február 16-án a Republic együttes zenél majd.

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

1 napja

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg.