2011. március 08.

Módosították a médiatörvényt

A változtatás érinti a kiegyensúlyozott tájékoztatás, a regisztráció és a más tagállami médiaszolgáltatóval szembeni szankciók szabályozását.

A változtatás érinti a kiegyensúlyozott tájékoztatás, a regisztráció és a más tagállami médiaszolgáltatóval szemben alkalmazható szankciók szabályozását.

258 igen szavazattal, 65 nem ellenében, 38 tartózkodással hagyta jóvá a novemberben elfogadott médiaalkotmány és a decemberben megszavazott médiatörvény módosítását az országgyűlés. Igennel a kormánypárti képviselők, nemmel az MSZP és az LMP politikusai szavaztak, a Jobbik pedig tartózkodott.

Ennek nyomán a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye kizárólag a tévékre és rádiókra vonatkozik, a lekérhető tartalmakra nem. Az MTI közlése szerint a módosított szöveg azt is rögzíti, hogy nem az egyes médiaszolgáltatók, hanem a médiarendszer egészének feladata a hiteles, gyors, pontos tájékoztatás.

A lekérhető szolgáltatások és sajtótermékek esetében a szolgáltatás megkezdésének nem feltétele immár a regisztráció, ezt azonban 60 napon belül kötelező megtenni. A nyilvántartásba vételt a médiahatóság utólag visszavonhatja, ha a bejelentővel szemben összeférhetetlenségi ok merül fel. A szabályok megsértése egymillió forintjába is kerülhet az érintett médiaszolgáltatónak.

A törvény pontosította a sajtótermék és a médiaszolgáltatás fogalmát is, ennek nyomán csak a kifejezetten gazdasági haszonszerzés céljából indított szolgáltatások tartoznak ebbe a körbe, így például a videoblogok és más magáncélú közlemények nem.

A külföldön letelepedett, de Magyarországra irányuló szolgáltatást nyújtó médiaszolgáltatóra ezután csak akkor vethet ki bírságot az NMHH, ha a szolgáltató azért telepedett le más tagállamban, hogy megkerülje a magyar médiaszabályozást. Ellenkező esetben bírság nem, más jogkövetkezmények viszont változatlanul alkalmazhatók.

A parlament hatályon kívül helyezte a személyek, csoportok nyílt vagy burkolt megsértésére vonatkozó tilalmat is. Így a médiaalkotmány személyek, nemzetek, közösségek, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbségek vagy bármely többség, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport kirekesztését tiltja, nyílt vagy burkolt megsértésüket azonban nem.

A szavazáson ott volt Neelie Kroes médiaügyekért felelős uniós biztos is. Ő jegyezte az Európai Bizottság kifogásait tartalmazó levelet, amely aztán a magyar kormányt a kezdeti álláspontja felpuhítására, azaz a médiatörvény módosítására késztette.

 

 

(MTI)

Cseppben az élet

1 napja

Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról.