Pénteken híre ment, hogy a Népszavát is eladják, folytatódik – és a jelek szerint végképp politikai mezőbe terelődött – a Népszabadság kálváriája. Eközben a lap szerzői a jelek szerint megtalálták az utat, hogyan publikálhatnak.

Vasárnap délután pár ezren tüntettek Budapest belvárosában a Népszabadság bezárása és a korrupció ellen. S mivel a négy felszólaló közül három pártvezető volt, a témát sikerült a aktuálpolitikai térbe transzformálni. A sztoriban mellékszál, de csütörtökön ismét jelentkeznek a Népszabadság szerzői – kissé abszurd módon a Fedél Nélkül című hajléktalanmagazinban. Az elesettek által árult újság 12 oldalas kiadását ugyanekkora saját tartalommal tolják meg, Ebben a Népszabadság szerzői gárdájának, a lap szellemiségéhez közel álló szerzőknek és a napilapnál híressé vált publicistáknak az írásai jelennek majd meg,

Megindul a Népszava

Pénteken dobta fel az mno.hu az értesülést: hónapokon át tartó tárgyalások után eladják a Népszava kiadási jogát a Marquard-médiacsoportnak; a tulajdonosváltást egy csütörtöki értekezleten jelentették be a dolgozóknak. A cikk szerint ezen a héten közlik majd az 50 fős szerkesztőségi és kiadói gárdával, hogy kiket vesznek át, azt egyelőre nem tudni, hogy a leépítés hány embert érint.

Információik szerint a csütörtöki értekezleten közölték a dolgozókkal, hogy az új tulajdonos az egyebek mellett a Joyt, a Playboyt, valamint az Éva Magazint is kiadó svájci Marquard Média lesz. A vétellel hírbe hozott vállalat egyelőre érdemben nem szólalt meg a témában, annyit közölt csupán: a Népszava kiadói jogának megvásárlásával kapcsolatos értesüléseket semmilyen formában nem kívánják kommentálni.

Az mno szerint eladás tárgyát nem a Népszava Lapkiadó Kft., hanem a lap kiadási joga képezi. Ez a jog jelenleg nem ennek a kft.-nek a kezében van, hanem a Svájcban bejegyzett, sokak szerint a szocialistákhoz, azon belül is Puch Lászlóhoz köthető TGD Intermedia SA tulajdonában. Miután átadják ezt a kiadási jogot, a Népszava Kft. gyakorlatilag kiürül, várhatóan felszámolják, köztartozást azonban nem hagy hátra – áll a cikkben.

Csoda, hogy eddig mindennap megjelent a Népszava – nyilatkozta a portálnak Láposi Elza, a Népszava Kft. lapigazgatója, és megerősítette az eladásról szóló hírt. Az elmúlt években szigorú takarékoskodási intézkedéseket léptettek életbe a lapnál, ami miatt több kollégától megváltak, a fizetéseket pedig csökkentették. A létszám emiatt 50 főre apadt, közülük 9-en dolgoztak a kiadói részlegen.

Ki lesz a következő?

De a jelek szerint nem csupán az – egymagában kissé profilidegen – Népszava kerülne az új gazdához. A hvg.hu pedzegette a múlt hét végén, hogy a napilap mellett a Vasárnapi Hírek és a Szabad Föld is a Maarquard-é lehet, arra pedig, hogy a két orgánum eladására készülnek, konkrét cégjogi lépéseket is tett már a kiadó a cikk szerint.

Közben már be is indultak a találgatások, vajon az Indexet is magában foglaló CEMP lehet-e a Nagy Médiapiaci Átrendeződés következő érintettje. Ezt a verziót az táplálja, hogy pénteki bejelentés szerint a médiaházat tulajdonló Spéder Zoltán üzletember eladta az FHB-ban meglévő gyakorlatilag teljes részesedését, és távozott is a pénzintézet éléről.