2012. április 06.

MÚOSZ: etikailag vétett Obersovszky Péter

A Schmitt Pállal interjút készítő közmédiás riporter ugyanakkor nem tagja a szervezetnek, ezért határozatot nem, csak állásfoglalást adtak ki.

A Schmitt Pállal interjút készítő közmédiás riporter ugyanakkor nem tagja a szervezetnek, ezért határozatot nem, csak állásfoglalást adtak ki.
Obersovszky Péter

Obersovszky Péter megsértette a Schmitt Pállal március 30-án készített interjú során az újságírói szakma etikai szabályait - áll a Magyar Újságírók Országos szövetsége (MÚOSZ) Etikai Bizottságának állásfoglalásában. A testület Félix Péter újságíró panasza nyomán vizsgálódott. Mivel a köztévés riporter nem tagja a MÚOSZ-nak, ezért határozatot nem, szakmai-etikai állásfoglalást viszont hozhattak.

"A közszolgálati M1 2012. március 30-án interjút közölt Schmitt Pál akkori köztársasági elnökkel kisdoktori címének visszavonása kapcsán. Megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy a riporter Obersovszky Péter az újságírói etika alapvető követelményeit megszegve, megsértette az etikus újságírói magatartás mind a négy – a tisztesség, a függetlenség, a megbízhatóság és az érzékenység – alapelvét" - szólt a panasz, amellyel az eljáró tanács a MÚOSZ oldalán közöltek szerint "mindenben egyetértett".

"Obersovszky Péter nem tett fel korrekt, valódi kérdéseket és a válaszokra nem reagált érdemben. A függetlenség látszatát sem kísérelte meg, úgy viselkedett, mintha Schmitt Pál szóvivője lett volna, összekeverte a közszolgálati riporter pártatlan munkáját a korábban agitációs propagandának nevezett tevékenységgel és szemlélettel. A témából nem készült fel részletesen, nem ismertette az egyetemi doktori címről és az egyetemi doktorátusról szóló 20/1983. (XI.3.) – Schmitt Pál doktorálásakor, 1992-ben hatályos – művelődési miniszteri rendeletet. Az eljáró tanács megítélése szerint Obersovszky Péter nemcsak etikai, hanem újságírói szakmai hibát is elkövetett, amikor a kérdésnek álcázott mondatai során megadta, hogy riportalanya milyen választ adjon" - szól az etikai bizottság érvelése, melyet részletesen el lehet olvasni a MÚOSZ honlapján. Az állásfoglalást elküldték a Magyar Televízió és az MTI Hírcentrum vezetésének is.