2011. szeptember 06.

Murdoch ellen vallottak a lehallgatási botrányban

Az ifjabb Murdoch azt állította, nem tudott róla, hogy a News of the World nagyipari méretekben űzte az illegális információszerzést, de ezt cáfolják.

Az ifjabb Murdoch azt állította, nem tudott róla, hogy a News of the World nagyipari méretekben űzte az illegális információszerzést, de ezt cáfolják.

James Murdoch a korábbi állításaival szemben mégis tudhatott az évek óta űzött telefonfeltörésekről, amelyekből akkora botrány dagadt, hogy a cége által kiadott News of the World bulvárlapot több mint 160 év után be kellett zárni. Terhelő vallomást tett ellene két korábbi vezető, akik az angol parlament előtti meghallgatáson cáfolták a szavait.

Colin Myler, a lap korábbi szerkesztője és Tom Core egykori jogi igazgató egyaránt azt állították, hogy az ifjabb Murdochnak legalább egy olyan e-mailről tudomása volt, amelyből kiderül: nem csupán egy megtévedt újságíró eszköze volt a telefonok meghackelése, hanem bevett gyakorlatnak számított - írja a Sky News.

James és az apja, Rupert Murdoch még júliusban estek keresztül egy hasonló meghallgatáson, ám akkor mindketten azt állították, hogy fogalmuk sem volt a telefonfeltörési botrányhoz vezető etikátlan és törvényekbe ütköző gyakorlatról, mellyel a News of the World annyi szaftos információhoz jutott hozzá az évek során.

A két most meghallgatott vezető szavaiból kiderült: mivel nagy volt a baj, az információt mindenképpen meg kellett osztaniuk a médiacég vezetőjével, s meg is tették ezt, tehát semmiképpen sem helytálló James Murdoch állítása. A jogi vezető azt is bevallotta, hogy ő maga is tudott a lapnál folyó ügyekről, s arról is, hogy nem egy elszigetelt esetről van szó.

Az ily módon ismét kompromittálódott ifjabb Murdoch éppen tegnap jelentette be, hogy lemond mintegy 6 millió dollárra rúgó prémiumáról, mert ugyan az üzleti eredményekhez semmi köze a botránynak, de ez "így helyes". Az újabb vallomások fényében ez a minimum, amit tehetett, de nem valószínű, hogy megmentené a felelősségre vonástól.