2014. augusztus 06.

Murdoch feladta, a Time Warner fellélegezhet

A 21st Century Fox visszavonja vételi ajánlatát, egyfelől a felvásárlási célpont vezetésének ellenállása, másfelől a részvényesek reakciója miatt.

A 21st Century Fox visszavonja vételi ajánlatát, egyfelől a felvásárlási célpont vezetésének ellenállása, másfelől a részvényesek reakciója miatt. Ettől függetlenül lesz min gondolkodniuk az amerikai versenyhatóságoknak az elkövetkező hónapokban.

Rupert Murdoch bejelentette: a 21st Century Fox visszavonja vételi ajánlatát, melynek célja a Time Warner megszerzése volt. Mint elmondta: ők úgy látták, kiváló kombinációt teremthettek volna a két cég egyesítésével, de a Time Warner ellenállása mellett a részvényesek reakciója is amellett szól, hogy lemondjanak a tervről. Ettől függetlenül a jövőt fényesnek látja a 21st Century Fox első embere, így folytatják az eddigi stratégiát. A fentieken túl 6 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot hagyott jóvá a cég igazgatósága.

A 21st Century július közepén tett 80 milliárd dolláros ajánlatot a Time Warnernek, ám Jeff Bewkes elnök-vezérigazgató rögtön közölte: köszönik, nem kérnek Murdochékból. A kockázatokon, bizonytalanságokon túl azzal érvelt, hogy az általa irányított vállalkozás megfelelő pályán mozog, és a kitűzött stratégiai célokat önmagában képes elérni. Emellett elhangzott az is, hogy az ajánlat alaposan alulbecsli a Time Warner valós értékét.

Murdoch nem adta fel azonnal, így sokan úgy interpretálták a Sky Europe létrehozását és az ezzel összefüggésben történt átszervezéseket pay-TV fronton, hogy a 21st Century ily módon is igyekszik pénzt teremteni a tranzakcióhoz. Eközben a Time Warner ellenlépéseket tett, és minden erővel igyekeztek bizonyítani, hogy az HBO önmagában többet ér, mint amit Murdoch cége ajánlott az egész csoportért. Ennek egyik fő tényezője az HBO Go, amely jelenleg a tévécsatorna előfizetői számára elérhető VoD-szolgáltatás, de szerepe felértékelődése nyomán az HBO hasonlatosabbá válhatna a Netflixhez, amely nem csupán az új HBO-ként tekint magára, hanem a tőzsdén is jól teljesít. Felmerült tehát az HBO tőzsdére vitele, ám nem tudni, hogy az ajánlat visszavonása nyomán hogyan alakul az ügy.

Mém az HBO sikersorozatából, a Trónok harcából

Az amerikai piacon számos összeolvadást jelentettek be vagy rebesgettek róla, ha még nincs is hivatalos bejelentés. Egy izgalmas elemzés szerint ezek a tervek nagy kihívás elé állítják majd a szabályozó hatóságokat, így az várható, hogy legalább egyet visszadob a jövőben az FCC. Hogy melyiket, az egyelőre jó kérdés, minden esetre Murdoch lépése nyomán egy fejfájással kevesebb. Mint ismeretes, a Comcast még februárban bejelentette, hogy megveszi a Time Warner Cable-t, míg az AT&T a DirecTV-re hajt, és a T-Mobile USA körül már lassan végeláthatatlan akvizíciós szappanopera bontakozott ki.

Médiacéget alapított Harry herceg és Meghan Markle

16 órája

Az Archewell a házaspár új brandje lesz, amely filmes és televíziós produkciókkal foglalkozik majd, magában foglal egy multimédiás oktatóbirodalmat, valamint egy egészséges életmóddal foglalkozó honlapot.

25 éve mutatták be a kultfilmet

1 napja

Bizony, már ennyi idős Will Smith és Martin Lawrence akció-vígjátéka, a Bad Boys – Mire jók a rosszfiúk?, ami megismertette az egész világgal az Inner Circle ikonikus dalát is.