Reagált a korábban megírt cikkünkre a Nemzeti Kulturális Alap, amelyből kiderült az is, hogy mennyi pénzzel támogatták a nőket sértő videóklip elkészítését.

Ahogyan azt korábban megírtuk, a napokban a ByeAlexszel fémjelzett Senkise formáció Majkával karöltve egy új videóklipel jelentkezet, amely sokakban ellenszenvet váltott ki.

Az u,u,u című produkció képi világa és a két előadó szövege a nőkre nézve sértő elemeket tartalmaz, amelyhez ráadásul a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA) kapták a támogatást.

Megkerestük a szervet, az Emberi Erőforrások Minisztériumát, illetve a Magneoton kiadót is, hogy mennyiben járultak hozzá a produktumhoz, amelyre estig nem kaptunk választ. Este negyed kilenckor azonban a NKA a következő közleményt küldte el a Médiapiac.com számára:

A klip a Könnyűzene Kollégiuma KÖNNYŰZENEI KÉPANYAGOK KÉSZÍTÉSÉRE, TERJESZTÉSÉRE meghirdetett pályázaton 2017 júniusában részesült 100.000,- Ft támogatásban. A Könnyűzene Kollégiuma által megítélt támogatások az Artisjus által kezelt zenei jogdíjakból származnak, mely bevételeket nagymértékben sikeres előadók tevékenysége biztosít, mint például a klip alkotói.

Jelen pályázati felhívás nem írta elő a klipek forgatókönyvének, illetve dalszövegének benyújtását, ebben az esetben a két előadó eddigi munkássága alapján szavazott bizalmat a Kollégium.

A Nemzeti Kulturális Alap kirekesztő, rasszista, obszcén, szélsőséges politikai elemeket tartalmazó produktumokhoz nem nyújt támogatást, ugyanakkor tiszteletben tartja a művészi szabadságot.

A fenti elvek figyelembevételével az ügy kapcsán a jövőben bővítjük, pontosítjuk a pályázati dokumentáció tartalmát. Emellett azt is haladéktalanul megvizsgáljuk, hogy milyen arányú támogatás esetén, milyen formában indokolt az NKA logójának használata.

Továbbá a Nemzeti Kulturális Alap közleménye szerint tévesen állítottuk azt, hogy nem hozták nyilvánosságra a szükséges adatokat, amelyről egy linket is küldtek (202130/144 kódszám). Mi a NKA honlapján található keresőt használtuk, amely nem vezetett célra, többek között ezért is kerestük meg a szervet. Ugyanakkor mi elsősorban nem az információk közlésének a tényét kérdőjeleztük meg, hanem felhívtuk a figyelmet arra, hogy nem kaptunk a kérdéseinkre választ.

A cikk szerzője Béres Máté

Nézze meg Béres Máté teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.