2015. november 24.

NMHH-eljárás az RTL2 ellen

A médiahatóság a Való Világ 7-tel kapcsolatban vizsgálódik.

Korhatár-besorolási jogszabálysértés gyanúja miatt indított hatósági eljárást a Médiatanács. A vizsgálódás tárgya a Való Világ 7 január 20-i adása, a valóságshow az RTL2-n futott.

Ez, mint írják, meg is nehezíti a hatóság vizsgálódását, mivel a csatornát az idei év elejétől a CLT UFA SA üzemelteti, amely luxemburgi joghatóság alatt áll. A Médiatanács korábban is vizsgálódott, és az RTL2 akkor sem magyar, hanem román joghatóság alá tartozott.

A médiahatóság korábban is indított eljárásokat a Való Világ 7 különböző adásai miatt, ám a múlt decemberi adással kapcsolatos eljárást a jogutódlás miatt megszüntették; a többi, idén januári műsorszámra vonatkozó ügy pedig még nem zárult le.

Mint az NMHH írja, csak szigorú feltételek megléte esetén járhatnak el külföldi joghatóság alá tartozó médiaszolgáltatóval szemben; így teljesülnie kell annak, hogy a szolgáltató uniós tagállamban letelepedett cég legyen, a médiaszolgáltatás Magyarország területére irányuljon, valamint hogy a kifogásolt műsorszám nyilvánvalóan és súlyosan sértse a törvényi előírásokat.

Ha az eljárás végén a Médiatanács megállapítja a jogsértést, és a korábbi eseteket beleszámítva egy éven belül összesen három azonos típusú szabálytalanságra is fény derül, akkor a harmadik alkalommal a Médiatanács kezdeményezésére Magyarországnak lehetősége nyílik konzultációt kezdeményezni az érintett tagállammal az Európai Bizottság bevonásával az alkalmazandó jogkövetkezményekről, olvasható a hatósági közleményben.

Tovább szólhat az Érd FM 101,3

1 órája

Hét évvel meghosszabbította az Érd FM 101,3 rádiós jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület további döntéseket is hozott e heti ülésén.