2012. április 20.

NMHH: kisgyereket alázott a TV2

Az NMHH 10 millió forint büntetést rótt ki a kertévére, mert egy szexuális visszaélés gyermekkorú áldozatát szerinte megalázta. A TV2 is vizsgálódott.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) 10 millió forint nagyságú büntetést rótt ki a TV2-re, mert ″egy szexuális visszaélés gyermekkorú áldozatát ismételten megalázó módon szerepeltette a Tényekben″. Maga a TV2 is vizsgálódott az ügyben.

A Médiatanács szerdai ülésén megállapította, hogy a TV2 Tények műsorának "Szexuális zaklatás" címmel vetített vezető híranyaga súlyosan megsértette az emberi méltóság tiszteletben tartását előíró szabályokat - közölte az NMHH pénteken. A 2011. december 17-én sugárzott adásban egy férfit azzal vádolt meg volt élettársa, hogy kislányukat bántalmazta, és szexuálisan erőszakoskodott vele. A riportban a kislány a vádló anya és új élettársa között ülve kényszerült végighallgatni a szexuális zaklatásáról szóló beszélgetést. A kilencéves gyermeknek válaszolnia kellett a riporter kérdéseire is, amelyek a bántalmazás további részleteit firtatták.

A Médiatanács határozata kimondta, hogy az elkövetett jogsértés súlyos. A büntetés összegének megállapításakor figyelembe vette azt a körülményt, hogy a TV2 rövid időn belül ismételten, megalázó helyzetben, az emberi méltóságot megsértve szerepeltetett műsorában kiskorú gyermeket. Ezért a február végén kiszabott ötmillió forint összegű büntetés után ez alkalommal tízmillió forint büntetést állapított meg.

FRISSÍTÉS:

A TV2 közleményt juttatott el hozzánk: "Az esetet az NMHH döntésétől függetlenül, már az adást követően kivizsgáltuk. Világos, hogy etikai hibát követtünk el, amely nem fordulhatott volna elő. Megfelelő intézkedéseket hoztunk annak érdekében, hogy ilyen hiba a jövőben ne történhessen meg. A Tények egy hónappal később csatlakozott a Főszerkesztők Fóruma nevű, januárban megalakult szervezethez, elfogadva annak etikai irányelveit. Ezzel is demonstráltuk, hogy alapvetőnek, fontosnak tartjuk az újságíró etikai szabályok betartását, mindent el fogunk követni, hogy a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő."