2013. április 25.

NMHH-nem a Feibrának

A hatósági határozat szerint az osztrák cég nem felel meg maradéktalanul a jogszabályi követelményeknek.

A hatósági határozat szerint az osztrák cég nem felel meg maradéktalanul a jogszabályi követelményeknek.

Egyelőre nem felel meg minden előírt jogszabálynak a Feibra, ezért az NMHH nem tudja számára kiadni a szolgáltatási engedélyt - áll a hatóság határozatában. A vizsgálat során úgy találták, hogy "a cég számviteli eljárásai jelenleg még nem kellően áttekinthetőek, így egyetemes postai szolgáltatást helyettesítő postai szolgáltatóként nem felel meg a jogszabályban rögzített követelményeknek, azaz ilyen tevékenységet nem egyelőre végezhet", ugyanakkor "a társaság eddigi postai tevékenységeit természetesen zavartalanul folytathatja."

Az Európai Unió irányelveivel összhangban 2013. január 1-je óta a postai szolgáltatásokról szóló 2012. évi CLIX. törvény lehetővé teszi, hogy a Magyar Posta mellett a hazai postai piacon más vállalkozások is szabadon nyújtsanak olyan szolgáltatásokat, melyek eddig kizárólagosan az állami cég számára voltak fenntartva.

Az osztrák állami tulajdonban álló cég 2009 augusztusa óta nyújt integrált postai szolgáltatást, illetve postai közvetítő tevékenységet a magyar piacon, és idén januárban, elsőként nyújtott be engedélyt kérelmet a hatósághoz, hogy meglévő postai tevékenységein túl egyetemes postai szolgáltatást helyettesítő szolgáltatást is elláthasson. Akkor az NMHH pótlólagos adatközlésre utasította őket.

Mint azt áprilisi Médiapiac 2013 Konferenciánkon Justin István, a Feibra ügyvezető igazgatója elmondta, azzal számoltak, hogy még ebben e hónapban beléphetnek az ötven grammnál kisebb küldemények piacára. Akkor azt mondta, a hatósági engedély birtokában azonnal elindulnak, mivel ehhez megvan a logisztikai és kézbesítői infrastrukturájuk.

A Feibra hosszabb ideje jelen van a címzettlen reklámküldemények piacán, 2009-ben pedig alternatív integrált postai szolgáltatóként jelent meg az 50 grammnál nagyobb küldemények piacán.

Első körben Budapestre és az agglomeráció 15 városára kértek engedélyt, de Justin István azt ígérte, még idén kiterjesztenék 50 gramm alatti szolgáltatásukat további 22, jövőre újabb 25 településre. Ezzel a hazai háztartások felét, és a cégek kilencven százalékát érnék el.