2011. április 14.

NMHH-nem a Ringier-Axel Springer fúzióra

A GVH döntésére még várni kell, de annak a médiatörvény alapján figyelembe kell vennie a szakhatósági véleményt. A Ringier nem kommentálja a döntést

A GVH döntésére még várni kell, de annak a médiatörvény alapján figyelembe kell vennie a szakhatósági véleményt. A Ringier nem kommentálja a döntést, most hosszabb egyeztetések indulnak a hogyan továbbról. Iparági források szerint politika (is) van az ügyben, de a piac nagy szereplői is fellélegezhettek.

Nem adta meg a szakhatósági hozzájárulást a Ringier és az Axel Springer csoport magyarországi fúziójához a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, amely a döntéshez közlése szerint a véleménybefolyásolási képességet, a tulajdoni koncentráció mértékét, a keresztolvasottsági adatokat és az írott sajtótermékek helyettesíthetőségének jellemzőit elemezte. Ennek alapján úgy látták, hogy a fúzió egyértelműen és jelentősen veszélyeztetné a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) még dönt az ügyben, ez nyárra várható. Ugyanakkor kérdés, hogy milyen következménye van az NMHH határozatnak a GVH mozgásterére. A Pálfi István KDNP-s képviselő által annak idején benyújtott módosító javaslat alapján ugyanis az került be a médiatörvénybe, hogy a versenyhatóság a médiatulajdonosok összefonódási ügyeiben (a már folyó ügyekben is) köteles beszerezni az NMHH állásfoglalását. Az, hogy dönthet-e a GVH másképp, mint az NMHH, nem derül ki egyértelműen a törvény szövegéből. Ugyanakkor egy forrásunk szerint nem valószínű, hogy a GVH eltérne az NMHH határozattól.

Név nélkül nyilatkozó forrásaink szerint jelentős mértékben politikai indíttatású lehet a döntés, bár a többi nagy - nemcsak a kiadói szegmensben érintett - piaci szereplő is fellélegezhet, hiszen az egyesüléssel olyan óriás jönne létre, amely 30 milliárd felelti összbevételt produkál. A politikai vonalat aláhúzó források szerint gondot okozott volna egy ekkora méretű, külföldi tulajdonú, piaci alapon működő cégcsoport, amely egyben erős konkurencia lehet a most megerősítésre kerülő közmédiának.

Úgy tudjuk, olyan kérések is befutottak a médiacégekhez, hogy engedjenek el komoly, nagy múlttal rendelkező médiamárkákat. Ezek azonban üzletileg erős lábat képeznek, tehát ez nem életszerű alternatíva. Ennek alapján a karakán médiacéges hozzáállás is elvezethetett a nemleges döntéshez.

Megkérdeztük a Ringiert, hogy hogyan tovább a jelen helyzetben. A cég az NMHH határozatát nem kívánja kommentálni, az pedig, hogy mi lesz a következő lépés, később dől el. Elvileg a nemleges döntés ellen perre lehet majd menni. Másfelől a fúzió a többi régiós országban már rég végbement, ami nyilván elindított bizonyos céges folyamatokat, kérdés, hogy ezek hogyan érintik a további itthoni működést. Mi lesz például a Népszabadsággal? Milyen kontextusban működik tovább a magyarországi Ringier leánycég? Ezekre a kérdésekre a cég most nem adott választ.