2017. október 12.

Nagy áldozatokat hoz a Time kiadója

A vállalat példány- és megjelenésszámot csökkent azért, hogy megmaradjon a lapjai print verziója.

A Time Inc. abban látja a választ a nyomtatott sajtó problémáira, hogy a hirdetőpartnerek előtt a jelenleginél vonzóbbá alakítja át lapjainak olvasóközönségét. Az átalakítás érinti a Time-t, a People spanyol nyelvű kiadásait, a Sports Illustrated, a Fortune, a Money és az Entertainment Weekly magazinokat.

A Time példányszáma harmadára csökken, háromról kétmillióra; a hetilap megússza a további megszorításokat, így ezután is 44-szer jelenik meg évente. A People spanyol változata 540 helyett 500 ezer példányos lesz, és már csak 9-szer jelenik meg egy évben (eddig 11 kiadása volt). A Sports Illustrated 38 helyett már csak 27 számmal jelentkezik, a Fortune 16-ról lemegy 12-re. A Money az eddigi 11 helyett már csak 10 kiadást jelentet meg.

A kiadó a döntést piackutatási háttérrel is igazolta: a válaszok alapján az olvasók nem vágynak több megjelenésre, az igényes tartalomért viszont nagyon hálásak.

Persze a fő ok a pénz: a kiadó teljes árbevétele 10%-ot esett vissza 2017 második negyedévében (694 millió dollárra). A hirdetési bevétel ebből 374 millió dollár (-12%), a csökkenés szinte teljesen a print lapok rovására írható. A terjesztési árbevétel 207 millió dollárra csökkent (szintén -12%). Idén augusztusban pedig egy 400 millió dolláros rendkívüli költségcsökkentést jelentett be a vállalat - írta a MediaPost.