2011. január 18.

Nagy büdzsévágás a brit médiahatóságnál

Miközben a brit médiahatóságra a fél világ etalonként tekint, úgy tűnik, a minőség ott is túl drága. Csökken az Ofcom költségvetése.

Csaknem 30 százalékkal megvágták az Ofcom, azaz a rádiót és televíziót, valamint a távközlést is Nagy-Britanniában felügyelő hatóság kiadásait az elkövetkezendő négy évre, mert nincs elég pénz működésének fenntartásához.

Mint a brit kormányzat elektronikus ügyintézésének kérdéseiről tájékoztató független médiavállalkozás, az eGov Monitor írta a napokban, a 2003-ban a brit távközlési törvény értelmében létrehozott és a törvényhozásnak beszámolni köteles szervezet új felelősségi kört is kap majd.

Az Ofcom a törvény betartatása mellett tanácsadást is végez, és elsősorban a médiaszabályozás műszaki kérdéseiben intézkedik, de – mint a törvény is hangsúlyozza – kötelezettségeit az állampolgárok és a fogyasztók érdekében látja el.

A hatóság egyébként a kommunikációs ipartól a részére fizetendő díjak mellett a kormány által neki juttatott pénzekből tartja fenn magát.

A Broadband TV News azt írja, hogy az Ofcom napokban közzétett 2011/12 éves és március elejéig szóló úgynevezett konzultációs terve szerint a pontosan 28,8 százalékos több éves költségcsökkentés java erre a beszámolási évre esne.

A csökkentés érinti a hatóság létszámát, ugyanakkor a hatóság szabályozási tevékenysége erősödne, főleg a fizetőtévés szolgáltatások és a nagysebességű átviteli tevékenységek versenyének szabályozásában.

Ennek kapcsán külön kitér a terv a fogyasztók érdekeire, azaz a távközlési szolgáltatóknak világos tájékoztatást kell adniuk, hogy kellő információk birtokában választhassanak közülük, hogy a váltás a fogyasztók számára könnyű legyen. A műsortartalmi szabályozással kapcsolatban a terv egyelőre csak az, hogy új szabályozást kell fontolóra venni.