2014. augusztus 25.

Nagyköveteket nevezett ki az MPRSZ

Három külföldön élő közismert pr-szakembert nevezett ki szakmai nagykövetnek a Magyar PR Szövetség, akik a hazai szakmát is ellátják információval.

Három külföldön élő közismert pr-szakembert nevezett ki szakmai nagykövetnek a Magyar PR Szövetség, akik a hazai szakmát is ellátják információval.

Barát Tamás (New York), Szondi György (Leeds) és Sztaniszláv András (Bristol) feladata, hogy az országukban székelő nemzetközi szakmai szervezetekkel egyfajta összekötőként felvegyék a kapcsolatot és képviseljék az MPRSZ-t, illetve az MPRSZ számára szakmai kérdésekben információt nyújtsanak, azaz az adott országban fellelhető szakmai információt a magyarországi szakemberek számára elérhetővé tegyék.

A nagykövetek kinevezése a Magyar PR Szövetség új elnöksége által elfogadott munkaprogramban is szerepel, a májusi közgyűlés erre megadta felhatalmazást. Az első körben felkért három szakember mellett a jövőben lesz lehetőség újabb szakemberek bevonására is.

„Az elnökség célja az volt, hogy elismerjünk és együttműködésre kérjünk olyan külföldön élő kommunikációs szakembereket, akik nemcsak Magyarországon, de más országban is ismertek és elismertek szakmai munkájuk alapján. Olyan emberekről van szó, akik részéről megtiszteltetés, hogy képviselik az MPRSZ-t, és akiktől mind a jelen, mind a jövő szakemberei sokat tanulhatnak. Bízom benne, hogy idővel még több szakembert kérhetünk fel nagykövetnek” – mondta Lakatos Zsófia, a Magyar PR Szövetség elnöke.

A nagykövetek félévente számolnak be az MPRSZ érdekében végzett tevékenységükről.

Barát Tamás nyugalmazott főiskolai tanár. Több mint negyven éves szakmai gyakorlattal rendelkezik a szervezeti kommunikáció, a public relations, illetve a nyomtatott és az elektronikus sajtó területén. Dolgozott menedzsment-, kommunikációs-, public relations tanácsadóként, illetve vállalati kommunikációs vezetőként, valamint újságíróként, illetve főiskolai tanárként is. Főszerkesztője a CCO Magazinnak, a kommunikációs szakemberek lapjának. A Magyar Public Relations Szövetség alapító és örökös tagja, az MPRSZ többször újraválasztott főtitkára, illetve alelnöke. Korábban a Nemzetközi Public Relations Szövetség (IPRA) Magyar Tagozata elnöke, az IPRA világtanácsa, az IPRA szakmafejlesztési bizottsága és az IPRA GWA zsűri tagja volt. Ezt követően a CERP, az Európai Public Relations Konföderáció Európa Tanácsa tagja, majd a szervezet főtitkára, később alelnöke volt. Egyik alapítója az Európai Public Relations Oktatók és Kutatók Szövetségének (EUPRERA) és a GA szervezetnek. Társult tagja a Brit Királyi Public Relations Intézetnek. Tiszteletbeli tagja az Ukrán és az Orosz Public Relations Szövetségnek. Korábban a MÚOSZ Kommunikációs és Public Relations Szakosztályának elnöke, a MÚOSZ Választmány, majd az Etikai Bizottság tagja volt. Jelenleg a MÚOSZ EB elnöke. Több mint százötven publikáció, köztük tizenhét szakkönyv, jegyzet fűződik a nevéhez. Főszerkesztője volt az első hazai iparági kódexnek, a Gyógyszer Kommunikáció Etikai Kódexének. Szerzője a public relations munkatárs képzés szakmai és vizsgakövetelményi előírásainak, valamint a CERP európai e-pr ajánlásának, illetve CERP által ajánlott public relations meghatározásnak.

Dr. Szondi György 2003 óta él Angliában, ahol a Leeds Business School - Európa legnagyobb és legnevesebb PR tanszékének - docense. Rendszeresen tart stratégiai kommunikációs, kríziskommunikációs, hírnévmenedzselési tréningeket és előadásokat Londonban, Brüsszelben és számos kelet-európai fővárosban vállalatok és kormányzati szervezetek részére. Számos európai egyetem vendégelőadója. Szakterülete többek között a nemzetközi PR, a PR elméletének és gyakorlatának kulturális sajátosságai, a kockázat- és kríziskommunikáció, a PR értékelése, valamint a PR fejlődése és története Magyarországon és Kelet-Európában. E területeken számos könyvfejezetet, cikket és tanulmányt publikált angolul és magyarul, de jelentek meg cikkei osztrák, lengyel és észt szakfolyóiratokban is. Szakmai tapasztalatait a Hill and Knowlton budapesti és londoni irodájában szerezte, és az oktatás mellett PR szakértőként is dolgozik különböző angol es nemzetközi kommunikációs projektben és kutatásokban. Egyetemi tanulmányait Nagy-Britanniában és Ausztriában végezte, doktori (Ph.D.) fokozatát a Salzburgi Egyetemen szerezte meg.

Sztaniszláv András stratégiai kommunikációs tanácsadással foglalkozik több mint 10 éve. A PersonaR Kommunikációs Tanácsadó Kft. vezető tanácsadója, számos nagyvállalat és civil szervezet munkáját támogatja vállalati kommunikációs területen. 2013 óta Angliában él, így magyar ügyfelei mellett immár angol megbízásokon is dolgozik. 2014-ben a Bristol’s BIG Green Week (Nagy-Britannia legnagyobb, fenntarthatósági témákkal foglalkozó városi fesztiválja) PR-vezetője volt. Feladata a helyi, országos és nemzetközi médiával való kapcsolattartás mellett a támogatókkal történő együttműködés. 2015-ben Bristol lesz Európa Zöld Fővárosa (az Európai Unió hivatalos elismerésre a fenntarthatóságot leginkább felmutató városoknak), így jelenleg az ehhez kapcsolódó programok szervezésében, kommunikációjában vesz részt. Aktív kapcsolatot ápol Londonban működő cégekkel és szervezetekkel, részt vesz kommunikációs projektekben.