2013. március 25.

Nagyot léphet az HBO GO

Internetszolgáltatói partnerségek révén olyanoknak is elérhetővé tennék tartalmaikat, akik nem kábeltelevíziós előfizetők.

Internetszolgáltatói partnerségek révén olyanoknak is elérhetővé tennék tartalmaikat, akik nem kábeltelevíziós előfizetők.

Internetszolgáltatókkal kötendő megállapodások révén szélesítené elérését az HBO VoD szolgáltatása - írja a Reuters. Richard Plepler vezérigazgató szerint azon felhasználók felé nyitnának ezzel a lépéssel, akik nem rendelkeznek kábeltelevíziós előfizetéssel. Hozzátette: mostanra megtalálták a megfelelő modellt a szolgáltatás fejlesztéséhez.

Az HBO GO-t 2010-ben indították el, régiónkban elsőként a lengyel piacra vezették be 2011 elején. Magyarország a hatodik piac volt Közép-Európában, ahová az HBO elhozta szolgáltatását, erre az itteni előfizetőknek 2011 júniusáig kellett várniuk.

2011 novemberében arról tettek bejelentést, hogy egy évvégi akció erejéig okostelefonokra és táblagépekre azon felhasználók számára is elérhetővé tették itthon a szolgáltatást, akik egyébként nem voltak előfzetői a Tarr Kft.-nek vagy a Vidanetnek, azaz a szolgáltatás akkori kábeles partnereinek.

Mostanra már például a T-Home-nál is elérhető az HBO GO, ám a modell nem változott: a bevezető akcióktól eltekintve csak azok használhatják a szolgáltatást - igaz, díjmentesen -, akik megfelelő kábeltelevíziós előfizetéssel rendelkeznek. Ez ugyanakkor erős határt szab a szolgáltatás terjedésének.

Legalábbis az HBO-vezér nyilatkozata erre utal. A Reuters által idézett adatok szerint az amerikai piacon 29 millió előfizetője van az HBO "klasszikus" televíziós szolgáltatásának, és maga az HBO GO 6,5 millió regisztrálttal rendelkezik. Az HBO GO-t ugyanakkor csak azok élvezhetik, akik kábelelőfizetéssel rendelkeznek, plusz - a hazai gyakorlatban is ismert módon - jelentős többletet fizetnek a filmcsatornáért. Ez az amerikai piacon havi szinten 100 dollár fölötti összeget eredményez.

A most felvázolt modell arra épít, hogy az HBO-t számos olyan televíziós műsorterjesztő kínálja, amely egyben internetszolgáltatóként is jelen van az amerikai piacon. Ilyen többek között a Time Warner Cable, a Comcast vagy a Verizon FiOS. Az elgondolás szerint az HBO-hozzáférést "összecsomagolnák" a hagyományos internetelőfizetésekkel, így csökkentve a fogyasztók költségeit.

A számítások szerint az ügyfelek havi 50 dollárt fizetnének a szélessávú szolgáltatásért és plusz 10-15 dollárt az HBO tartalmainak digitális eléréséért. Ez máris kétharmadára csökkentené a tartalmakhoz való hozzáférés árát.