2013. augusztus 22.

Napi: informálni a döntéshozókat

A Napi Gazdaság új ügyvezető igazgatójával, Keresztesi Péterrel beszéltünk a lap jövőjéről.

A Napi Gazdaság új ügyvezető igazgatójával, Keresztesi Péterrel beszéltünk a lap jövőjéről.
Keresztesi Péter

A szélesebb közönség számára a Századvég egy közhasznú alapítvány, amely elsősorban kutatással, oktatással, tudományos folyóiratok és könyvek kiadásával foglalkozik. Mi szükség volt egy gazdasági napilap megvásárlására?

A Napi Gazdaság kiadóját nem az alapítvány, hanem a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vásárolta meg, amely egy profitorientált gazdasági vállalkozás. Alapvetően valóban tudományos kutatás és gazdasági kérdéseket érintő szolgáltatás folyik a cégben. A "végtermékek" egy része azonban piaci termék, el kell tudnunk adni. A Gazdaságkutató célja, hogy folyamatosan növelje a piaci árbevételét. Egy nagyjából nullszaldós, de olvasottságát tekintve piacvezető médium érdekes befektetési célpontot jelentett a számára. Ebből a befektetésből az új tulajdonos közép- vagy hosszú távon nyilván nyereséget szeretne majd látni. Egy gazdaságkutató intézet és a legolvasottabb gazdasági napilap találkozásakor bőven vannak szinergiák, amelyekből mindkét oldal profitálhat. Ezen az oldalon van egy komoly tudásbázis, amelyre építeni lehet, és amellyel ki lehet egészíteni a húsz éve működő lapnál meglévő szellemi potenciált. Ami jól működik, abból semmit nem akarunk elvenni, de sok ponton egy modernebb, informatívabb lapot szeretnénk készíteni.

 

A napi.hu portál maradt a CEMP-nél. Nem akarták megvenni?

Az nem volt eladó. A tulajdonos úgy döntött, hogy ez eddigiektől nyilván eltérő tartalommal, de tovább működteti.

 

Ön lett a lap új igazgatója. Mennyire ismeri már a kiadót?

Eddig csupán néhány munkanapot tölthettem a kiadóban, intenzíven folyik az ismerkedés. Az akvizíció kapcsán számos kérdést kell még megismernünk, megoldanunk, át kell tekintenünk a szerződéseket, most ismerkedünk meg közelebbről a szerkesztőséggel. A munkatársakkal együttműködve fogjuk megújítani a lapot, miközben a kiadót is át kell világítani. A tulajdonos szűk határidőt szabott, október végéig el kell készülnünk az új lappal és a Napi Gazdasághoz kapcsolódó új online tartalomszolgáltatással. Az adás-vételkor nagyjából harmincöt főt vettünk át, szerkesztőségi és kiadói körből. Bizonyos területeken átfedések voltak a CEMP-csoporttal, mint például a pénzügy, a kontrolling, ezeket a feladatokat most át kell vennünk.

 

A Napinak jó az olvasottsága, az online piacon viszont nagy a tülekedés. Milyen felfutással számol, hogy a világhálón is érdemi szereplők lehessenek?

A printben valóban nagy az előnyünk a konkurenciával szemben. Az online nagyobb kihívás, ott szeretnénk különlegeset nyújtani az olvasóknak. Ehhez adott a Napi Gazdaságban felhalmozott know-how, a Századvég Gazdaságkutatóban meglévő kutatói háttér, tudásbázis, de igyekszünk majd kihasználni a hazai és külföldi kapcsolatainkat is. Lehetőség szerint exkluzív információkat, mélyebb bepillantást szeretnénk adni mind a print, mind pedig az online olvasóinknak, fontosabb események kapcsán gyorsan reagálunk, megszólaltatjuk a döntéshozókat.

 

Tervezik tovább üzleti lábak kialakítását?

Egyelőre ez is elég nagy falat, nem készülünk a közeljövőben hasonló akvizíciókra.

 

Jó ideje sokan már temetik a nyomtatott sajtót.

A tulajdonos hosszú távon is bízik a nyomtatott termékben. A világban is látunk hasonlót, az Amazon.com tulajdonosa, Jeff Bezos nemrég vette meg a Washington Post napilapot. Ha sikerül printben és az online területen is megerősíteni a pozíciónkat, az jó alap lesz a jövőre nézve.

 

Akik bíznak a sajtó jövőbeni esélyeiben, azok első helyen a hitelességet szokták hangsúlyozni a heterogén, kevésbé megbízható online-nal szemben. Ugyanakkor tudjuk, hogy a Századvég a Fidesz szellemi hátországa. Hogyan tudják a lap hitelességét biztosítani, miközben a tulajdonos elkötelezett a kormánypártnak, és ebből nem is csinál titkot?

Az új tulajdonos elvárása a hitelesség, a szakmai profizmus, az előfizetők és olvasók számának minél gyorsabb növelése. Olyan gazdasági szaklapot szeretnénk fejleszteni, amely egy speciális, a gazdasági élet vezető pozícióiban működő döntéshozói réteget képes ellátni megfelelő mennyiségű és minőségű aktuális információkkal.

Tovább szólhat az Érd FM 101,3

1 napja

Hét évvel meghosszabbította az Érd FM 101,3 rádiós jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület további döntéseket is hozott e heti ülésén.