2011. április 01.

Napi kilenc órában fogyasztanak médiát a németek

Problémát okoz az információk tömege az idősebbeknek, de a fiatalok nem igazán panaszkodnak, pedig napi kilenc órában bombázza őket a média.

Problémát okoz az információk tömege az idősebbeknek, de a fiatalok nem igazán panaszkodnak, pedig napi kilenc órában bombázza őket a média.

A német BITKOM megállapította: az idősebb generáció 39 százaléka úgy érzi, hogy túlinformált, a német lakosság egészét tekintve 31 százaléknak okoz gondot a túl sok információ kezelése. A fiatalok, azaz a 14-29 év közötti korosztálynak csak ötöde panaszkodott erre.

Mindezek dacára a médiafogyasztás egyes típusai növekednek: a németek manapság átlagosan napi 100 percen keresztül vannak netkapcsolatban, két évvel ezelőtt ez az átlagidő 88 perc volt még csak. A netezők háromnegyede már el sem tudja képzelni az életét a világhálón való bolyongás nélkül. A mobilosok egyötöde is rendszeresen netezik - idéz a BITKOM felméréséből a Yahoo német hírszolgálata.

Ám nem a net, hanem elsősorban a televízió a ludas azért, hogy a német ember úgy érzi: a feje búbjáig elárasztják a hírek. Ugyanis átlagban napi négy órát tölt a televízió képernyője előtt, így nem csoda, ha a tévénézők esetében 71 százalék azok aránya, akik a feldolgozandó információ túl nagy mennyiségére panaszkodnak. Az internet esetében ez az arány 43 százalék, és a netezők 38 százaléka tudatosan iktat be napos szüneteket internetes tájékozódásába (17 százalék rendszeresen), míg a tévénézők esetében ritka, hogy az információ túláramlása miatt egy-egy napra kikapcsolják a készüléket.

A mobiltelefonon szerezhető információtól is próbálnak szabadulni egyesek, de jellemzően nyaralás idején és akkor is csak részben, mert általában elérhetővé teszik magukat, 29 százalék munkaidőn kívül is. Mindössze 12 százalékuk biztosítja magának a teljes elérhetetlenséget.