2010. november 12.

Narancsot Afrikának!

Az európai piaci tolongás helyett olyan új területekre vágyik a France Telecom, ahol elsőként indulhat be. És kereshet ezzel rengeteg pénzt.

Az európai piaci tolongás helyett olyan új területekre vágyik a France Telecom, ahol elsőként indulhat be. És kereshet ezzel rengeteg pénzt. Ezért aztán nekivágtak az afrikai terjeszkedés felpörgetésének. Nem vásárolnak, jellemzően maguk fejlesztenek – néha szokatlan termékeket.

A cégnek tavaly 3,4 milliárd bevétele származott afrikai működéséből – ezt szeretnék 2015-re megduplázni. Terjeszkedni van hol és hova: a fekete kontinensen nemzetközi összehasonlításban alacsony a mobiltelefon-tulajdonosok aránya, szép számmal akadnak még lefedetlen területek, de olyanok is, ahol a maroktelefon számít az egyetlen elektronikai berendezésnek. (Néhol ez olyannyira igaz, hogy még nyoma sincs elektromos hálózatnak.)

Az Orange regionális főnöke a napokban bejelentette: leginkább saját hálózataik építésével és új előfizetők bevonásával terjeszkednének az afrikai piacon. A helyi specialitásokhoz igazodva pedig olyan szolgáltatásokat kínálnak majd, amelyeknek Európában vagy más fejlett országokban a hírét sem igen hallották.

Ha például nincs elektromos hálózat, de a nap reggeltől estig hétágra süt, akkor csatlakozót szerelnek az adótornyok tövébe, hogy a helyiek feltölthessék telefonjaikat. Aki nem akar elbattyogni az akár több faluval odébb levő boltba, akár sms-átutalással is rendezheti ott számon tartott adósságát. A mikrobankolási rendszernek október végén egymillió ügyfele volt – ezt szeretnék első lépésben a jövő nyárra megduplázni. De olyan szolgáltatást is indítanak, amely rövid szöveges üzenetben tájékoztat majd a különböző árleszállításokról is.

Az Orange felkészült arra is, hogy szolgáltatása terjedésének gátat szabhat a térségben jelentős írástudatlanság. Az analfabéták – néhány államban az ötven, több helyütt a harminc százalékot meghaladó – aránya miatt egy sms-pótlékot is kínálnak ügyfeleiknek. Ennek lényege, hogy egy húsz másodperces hangüzenetet küldhetnek, de fizetniük ugyanannyit kell, mintha sikerült volna mondanivalójukat 160 karakterbe szorítani.

A társaság azt is bejelentette, hogy még idén megnyitja a régióra összpontosító termékfejlesztési központját.