2017. március 02.

Ne legyen digitális lemaradás!

Olcsóbb internet, fejlődő digitális írástudás, ingyenes szoftverek, regionális 5G-fejlesztési központ – ilyenekben gondolkodik a kormányzat.

A Digitális Jólét Program (mostantól már csak DJP) „érdemi, bizalomra épülő együttműködésének” eredményeiről, illetve a közeljövő terveiről számolt be a témáért felelős Deutsch Tamás az Evolution 2017 konferencián.

Elmondása szerint a cél az, hogy a digitális hálózatok fejlettsége senkit se rekeszthessen ki abból, hogy a digitális világ részese lehessen. Ennek keretében 2018 végére – két évvel az EU vonatkozó határidejét megelőzően – biztosítani szeretnék a legalább 30Mb/s sebességű internetelérés lehetőségét minden magyar háztartás számára. Ennek keretében a mobilszolgáltatók folyamatosan fejlesztik szélessávú hálózataikat, az internet-szolgáltatás ÁFA-kulcsát pedig 27-ről 18 százalékra csökkentették. Májusra várható, hogy minden szolgáltató kínálatában megjelenik egy olyan kedvezményes alapcsomag, amely a jelenlegi legolcsóbb csomagnál legalább 15 százalékkal kedvezményesebb hozzáférést kínál a világhálóhoz, 2018-ra pedig minden magyar településen szeretnének legalább egy helyszínen ingyenes szélessávú wi-fi elérést is biztosítani. (Jelenleg mintegy 1000 településen férhető hozzá ilyen szolgáltatás.)

Ugyan a magyar mobilnet-hálózat jelenleg a harmadik legfejlettebb a világon és az eszközök is viszonylag elterjedtek, a digitális kompetenciák terén nem állunk jól – értékelte a biztos. Magyarország digitális oktatási stratégiája keretében az elkövetkező 2,5 év során átfogó, ingyenes kompetenciafejlesztő programokat terveznek indítani, amelyek mindenki számára elérhetőek lennének 30 kilométeres körzeten belül, illetve e-learning formájában.

A 2017. évi fejlesztési terveket száz szakértő bevonásával dolgozzák ki, ezek még nyár előtt az Országgyűlés elé kerülhetnek. A több tucat programpont közül Deutsch Tamás a következőket emelte ki:

  • 2018. január 1-től az internet áfájának 5 százalékra csökkentése, amitől további 15 százalékos árcsökkenést várnak
  • Az év végére vagy 2018 elejére nyílt forráskódú megoldásokra épülő, ingyenes szoftver-alapcsomag biztosítása a Digitális Jólét Nonprofit Kft-n keresztül
  • 2017 közepére a zalaegerszegi önvezető jármű központ infrastruktúrájára építve egy 5G fejlesztő koalíció létrehozása, hogy Magyarország a fejlesztések egyik központjává válhasson
  • A sharing economy átfogó (társadalompolitikai, gazdasági, adózási) szabályozása – amelyre még sehol a világon nem született jó megoldás
  • A magyar kulturális örökség digitalizált elemeinek a lehető legszélesebb körben történő ingyenes hozzáférhetővé tétele.

Közel 3 milliós bírságot kapott a TV2

1 napja

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa helytelen korhatár-besorolás miatt 2,8 millió forintos bírságot szabott ki a TV2 Bezár a bazár! című vetélkedőjének egyik adása miatt - írja az MTI.

Új előzetest kapott az HBO sorozata

2 napja

Magyar felirattal is megtekinthető a HBO új sorozatának, a Philip Pullman fantasy trilógiája alapján készült Az Úr Sötét anyagainak 3 perces előzetese.