2010. április 19.

Ne nézz – fizess!

Túlszárnyalhatják a reklámbevételeket az előfizetési díjakból begyűjtött pénzek a világ televíziós piacán.

Szakmai elemzések szerint tavaly még épp kiegyenlítette egymást a két tétel, de a reklámköltések jelentős esése fordított a trenden. Mindez a Cannes-i MIPTV szakkonferencián publikált elemzések egyikében olvasható.
Idénre visszafogott, jövőre már bizalomkeltő növekedést jósol a nemzetközi reklámpiacnak március végén közzétett prognózisában a Carat, a globális Aegis-csoport cége. A tanulmány szerint ebben az évben 2,9 százalékos növekedés várható a reklámköltésekben, elsősorban az Egyesült Államokban és Kínában megugró költések miatt, míg 2011-re kerek négy százalékot jeleztek előre. Ez különösen annak fényében kecsegtető, hogy a szakemberek szerint 1982 óta a tavalyi volt a legrosszabb év a hirdetési piacon.
A szakértők azért figyelmeztetnek: a globális adatok eltakarják a méretes regionális különbségeket, például Ázsia és Latin-Amerika visszafogott eredményeit, amit a fejlett országok piacai ellensúlyozhatnak. Kivételt csak a japán, a német és a spanyol reklámbiznisz jelenthet. Még akkor is, ha számos esemény segíthet az eredmények javításában – ilyen a a focivébé, a világkiállítás vagy az Ázsia- és a Nemzetközösségi Játékok.