2016. május 27.

Negyedével gyorsabb a net

Egy év alatt 23 százalékkal gyorsult az átlagos internetkapcsolat – kalkulálta ki most kiadott globális jelentéséhez az amerikai Akamai Technologies .

Egyetlen negyedév alatt 8,6 százalékos bővülést mutat a kép – és egy 5,6 megás átlagos sávszélességet jelent globálisan. A legizmosabb netet Dél-Koreában használják, a 26,7 mega mögött a svéd piac (19,1 Mbps) a második, a norvég (18,8) a harmadik. A top 10-be még négy európai ország futott be: Hollandia 17,0, Svájc 16,7, Finnország 16,6, és Dánia 16,1 megával. Ugyanakkor Norvégia mondhatta el a legnagyobb európai növekedést, 65 százalékkal – a skála túlvégén Írország áll, 0,7 százalékkal. A globális csúcssebesség-átlag 32,5 mega volt, ami egy százalékkal haladja meg a 12 hónappal korábbit; kontinensünkön viszont Romániáé az elsőség, ahol az 50 megás európai átlag másfélszeresét hozzák a legjobb előfizetések.

Biztató képet mutat a szélessávú szolgáltatások terjedése is. Az IP-címek 7,1 százalékáról csatlakoztak 25 megánál nagyobb sebességgel a világhálóra, ami három hónap alatt 37, egy év alatt pedig 74 százalékos növekedés. Az uniós csúcstartó Portugália volt, egy év alatt négy és félszeres ugrással, de Dánia és Norvégia is másfélszeres szélessávú ügyfélkör-bővülést produkált. Mindeközben a világ internethasználóinak 31 százaléka még mindig négy megabitnél lassabban kapcsolódik a hálózathoz – ez a szám egy év alatt közel ötödével csökkent.