2014. február 21.

Negyven jelentkező a közmédia felügyeletére

Lejárt a Közszolgálati Testület tagjainak mandátuma; úgy látszik, népszerű a közszolgálati média fölötti őrködés.

Közzé tetteNemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) annak a negyven nyilvántartásba vett szervezetnek a nevét, amelyek a közszolgálati médiaszolgáltatók feletti társadalmi felügyeletet ellátó Közszolgálati Testület hat helyére jelentkeztek. Két kategóriában az egyedüliként regisztráló Országos Kisebbségi Önkormányzatok Szövetsége és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete delegálhat tagot. A további négy kategóriában betölthető helyekről sorsolással döntenek február 26-án.

Idén március 30-án jár le a Közszolgálati Testület jelenlegi, 2011. március 30-án delegált tagjainak megbízatási ideje. Az NMHH ezért 2014. január 16-án nyilvános felhívást tett közzé hat új tag jelölésére, amelyre február 12-ig lehetett jelentkezni. A szervezetek hat csoportba kérhették nyilvántartásba vételüket. Az egy csoportba tartozó szervezetek közül csak egy szervezet küldhet képviselőt a testületbe. A regisztrált szervezetek megállapodhatnak egymással a delegálásról, ennek hiányában az NMHH sorsolással dönt február 26-án a delegálható szervezetekről.

A legtöbb jelölés a határon túli, száz főnél nagyobb taglétszámú magyar kulturális szervezetek csoportjába érkezett, itt 16 intézményt vettek nyilvántartásba. Az irodalom, a színház, a film-, az előadó-, a zene-, a tánc-, a képző- és az iparművészet területén működő országos kulturális szervezetek kategóriájában 14 jelentkezést regisztráltak. Négy-négy szervezet verseng a fogyatékkal élők országos érdekképviseletei, illetve a települési önkormányzatok szövetségei között.

Két csoportba csak egy-egy delegálási kérelem érkezett, így a nemzetiségi országos önkormányzatok képviseletében az Országos Kisebbségi Önkormányzatok Szövetsége, az országos családvédelmi szervezetek nevében a Nagycsaládosok Országos Egyesülete válik a Közszolgálati Testület tagjává. Az NMHH hat regisztrációs kérelmet elutasított a benyújtott nem szabályszerű dokumentumok vagy a nem előírt módon kitöltött jelentkezési lap miatt.

A Közszolgálati Testület társadalmi felügyeletet gyakorol a közszolgálati médiaszolgáltatók felett és ellenőrzi a közszolgálatiság érvényesülését. A grémium 14 tagból áll, megbízásuk három évre szól. A médiatörvény értelmében külön eljárás nélkül delegálhat képviselőt a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

Címkék: nmhh közmédia