2020. március 04.

Neked mire elég 15 másodperc? Az ifjúsági médiahasználat trendjei 2020-ban

Dr. Guld Ádám, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa a fiatal generációk médiafogyasztási preferenciáiról tart előadást a Médiapiac tavaszi, Jövendőmondók című konferenciáján, április 2-án.

A Médiapiac tavaszi konferenciája, a Jövendőmondók, mely április 2-án kerül megrendezésre, a kommunikációs-, marketing- és pr-szakmák jövőjét igyekszik megjósolni a különböző területek legjelentősebb szakértőinek segítségével. Ha pedig jövőbe mutató trendekről esik szó, a fiatal generációk kommunikációja különös fontossággal bír. Dr. Guld Ádám éppen ezért a fiatal generációk médiafogyasztásával fog foglalkozni az előadásában.

Dr. Guld Ádám médiakutató, kommunikációs szakember, a PTE BTK TMI Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének adjunktusa. Szakmai partnere a kommunikációs képzésekkel foglakkozó IMEC-nek (Independent Media Education Center), illetve alapító tagja és előadója az influencer kommunikációs, felvilágosító és oktatási programokkal foglalkozó MEDU CAMP platformnak. Alapító tagja és titkára a hétköznapi hálózati kultúrákkal foglalkozó Neumann János Számítógép-tudományi Társaság E-hétköznapok Szakosztályának, illetve a médiatudományi oktatással, kutatással és tehetséggondozással foglalkozó Médianegyed Egyesületnek.

Doktori fokozatot 2013-ban szerzett, a különböző generációk kommunikációs és médiahasználati szokásaival és sztárkutatásokkal 2007-óta foglalkozik. A témához kapcsolódó első önálló kötete 2018 augusztusában jelent meg, második önálló kötetének kiadása 2020 őszén várható „Sztárok, celebek, influencerek – Hírnév és ismertség természete a késő modernitásban” címmel az Erdélyi Múzeum-Egyesület és a BBTE Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézet Letöltés című könyvsorozatában. Kutatási területének jellegéből adódóan nagy hangsúlyt fordít a tudományos eredményeinek disszeminációjára, illetve ezek gyakorlatban történő alkalmazására, többek között az oktatás területén.

"Ha a médiafogyasztás alakulására vonatkozó legújabb trendeket szeretnénk feltérképezni, de legfőképpen előre látni, célszerű a fiatal generációk médiahasználati szokásaiból kiindulnunk. Ez a gyakorlat egyrészről fontos információkkal szolgálhat a kereskedelmi szempontból egyik legfontosabb célcsoport fogyasztási jellemzőiről, másrészről pedig előre vetítheti azokat a változásokat, amelyeket az elkövetkező években az érettebb generációk esetében is megfigyelhetünk. A médiafogyasztási mintázatok változásainak szempontjából a kommunikációs és marketing szakma jelenleg a Z generációs fiatalokat tekinti trendszetter nemzedéknek. Ez alatt azt értjük, hogy a korcsoport körében megfigyelt médiahasználati gyakorlatok és szokások (eszközök és alkalmazások felfutása, aktuálisan legnépszerűbb közösségi oldalak stb.) széleskörű hatást gyakorolnak a fogyasztói trendek alakulására, és jellemzően egy-két év eltolódással az idősebb felhasználók körében is megjelennek, majd általánossá válnak.

Mire számíthatunk ezek alapján 2020-ban? Hogyan változnak a fiatalok médiafogyasztással kapcsolatos preferenciái? Milyen platformokat, tartalmakat és műfajokat részesítenek előnyben? Az előadás során ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat."

Ha felkeltette az érdeklődésedet az előadás, az alábbi linken most kedvezményes áron regisztrálhatsz a Médiapiac tavaszi konferenciájára.