2010. november 19.

Nekiment az LMP a médiaalkotmánynak

A múlt héten elfogadott „médiaalkotmány” vizsgálatát kérte a taláros testülettől az LMP; szerintük több ponton elkaszálható a jogszabály.

A múlt héten elfogadott „médiaalkotmány” vizsgálatát kérte a taláros testülettől a Lehet Más a Politika; szerintük több ponton elkaszálható a jogszabály.

Úgy válik: az alkotmány vélemény- és szólásszabadsággal kapcsolatos passzusaival nem fér össze az új szabályozás. Például azzal, hogy minden lineáris és lekérhető médiaszolgáltatótól megköveteli a kiegyensúlyozott tájékoztatást, amit három éve az Alkotmánybíróság csak a közszolgálati és a széles társadalmi étegeket elérő médiumoktól követelt meg egy döntésében.

Ráadásul – teszik hozzá – „a kizárólag Fidesz-delegáltakból álló médiatanács fogja eldönteni, hogy mi számít kiegyensúlyozott tájékozhatásnak”, aminek révén elnémíthatóvá válnak a kormánynak nem tetsző orgánumok. De kifogásolják azt is, hogy (pontosan nem definiált) közrendvédelmi és nemzetbiztonsági indokok alapján kiadathatnák információforrásaikat az oknyomozó újságírókkal.

 

Cseppben az élet

15 órája

Lebilincselő sorozat készült a Béres Csepp feltalálójáról.