2014. július 15.

Nem a CTR a mobilhirdetés kulcsa

Ha egy márka sikeres kíván lenni a mobilhirdetések terén, az átkattintás mérése helyett inkább a média-kereszthasználati szokásokat kell megértenie.

Ha egy márka sikeres kíván lenni a mobilhirdetések terén, az átkattintás mérése helyett inkább a média-kereszthasználati szokásokat kell megértenie.

A Dstillery marketingtechnológiai cég munkatársai az Advertising Research Foundation oktatósorozata számára készítettek tanulmányt a média-kereszthasználat méréséről és optimalizálásáról – írja a WARC. Ennek mobilhirdetésekre vonatkozó fő megállapítása, hogy az átkattintási arány kitüntetett mérőszámként kezelése nem indokolt, és az a márka iránti affinitásról sem sokat árul el. Két héten át figyelték több száz márka mobilhirdetéseit, és arra jutottak, hogy az inventory is jelentősebb hatással volt a CTR-re, mint maga a kreatív anyag. A kvalitatív vizsgálat azt is kimutatta, hogy a leggyakrabban kattintott hirdetések a gyerekek számára vonzó játékok voltak – vagyis a szándékosság, illetve a kattintó döntéshozó szerepe is megkérdőjeleződik.

Ha viszont a mobilhasználat mellett a számítógépes viselkedést is figyeljük, már nagyobb valószínűséggel szegmentálható a márkánkra valóban pozitívan reagáló fogyasztói csoport. Ennek ellenőrzésére a Dstillery 25 hirdetőt érintő tesztbe fogott, ahol az online hirdetéskiszolgálók által közvetített mobilhirdetéseket vetették össze az asztali gépeken cookie-kkal követett márkabevonódással. Az így felállított „Brand App Index” pedig megmutatta, hogy a mobilhirdetésekre kattintók nagyobb arányban lépnek-e kapcsolatba a márkával más eszközökön. Miután ilyen tekintetben konzisztens eredményekre bukkantak, arra tettek javaslatot, hogy a mobilalkalmazásokat kategóriánként – például időjárás, navigáció – rangsorolják, és ennek alapján megbízhatóbb, viselkedési alapú célzást tudnak biztosítani, mint ha csak a CTR-t néznék.