A Nielsen Közönségmérés immáron másodszor készítette el „TV Plusz” kutatását a hazai többképernyős médiafogyasztásról, a tévéműsorok online megtekintésének eszközeiről, gyakoriságáról, tartalmáról és a közönség összetételéről.

A magyar háztartások 97%-a rendelkezik tévékészülékkel, így összesen 9 millió négy éven felüli személy él tévés háztartásban. A hagyományos tévénézést kiegészítve filmeket, sorozatokat közel harmaduk néz az interneten (31%), kifejezetten magyar televíziós csatorna műsorát 15%. Ugyanakkor azok, akik legalább heti rendszerességgel néznek TV jellegű tartalmat a neten – tehát akár tévéműsort, akár filmeket vagy sorozatokat –, a 4 éven felüli tévés népesség 12%-át teszik ki.

A tévés háztartásban élő 4 éven felüli személyek 74 százalékának biztosított otthonában az internet-hozzáférés. Az online kapcsolatra alkalmas eszközök közül a legelterjedtebb még mindig az asztali számítógép (52%), laptoppal 43, tablettel 15 százalék rendelkezik. Okostelefonja a vizsgált személyek 42%-ának van. A smart TV (okostévé) 10 százalékot tesz ki, de a ténylegesen internethez csatlakozó TV-készülék ennél is ritkább, a háztartások 7%-ában van jelen. Jóllehet a személyek mintegy háromnegyedének van otthon internet-hozzáférése, mégis csak 62 százalék használja azt. Az eszközök sorrendje is módosul, ha az internethasználat szemszögéből nézzük. Netezésre a legelterjedtebb eszköz a mobiltelefon, a 4 éven felüli tévés személyek 38%-a használja ilyen célra. Asztali számítógépen 37%, laptopon 30%, tableten 8%, okostévén pedig, mindössze 4% internetezik. Az a közel 400 ezer fő, aki használja az okostévét internetezésre, főként zenét hallgat ezen keresztül (65%) vagy tévéműsortól, filmektől, sorozatoktól független, egyéb videókat néz (65%). Filmeket, sorozatokat 39%-uk, magyar tévécsatornák archív adását 23%-uk keresi rajta.

A viszonylag magas internet-ellátottság ellenére a tévés háztartásban élő 4 éven felüliek 85%-a egyáltalán nem néz magyar televíziós műsorokat az interneten. Napi szintű online tévénézőkről korai lenne még beszélni (1%), ám legalább heti gyakorisággal már a vizsgált személyek 6%-a választja a tévénézés kiterjesztésének ezt a formáját. Ennél valamivel többen vannak azok (9%), akik havonta egy-két alkalommal vagy még ennél is ritkábban néznek tévéműsort az interneten. Bővebb a kör, ha azokat is hozzávesszük, akik filmeket, sorozatokat keresnek a neten, akár az aktuális tévéműsor keltette fel az adott tartalom iránti érdeklődésüket, akár nem. Azonban a napi rendszerességgel TV jellegű tartalmat, azaz filmeket, sorozatokat vagy tévéműsort fogyasztók is csak 3%-ot tesznek ki, legalább hetente további 9% kapcsolódik hozzájuk, és 19% ennél is ritkábban. A 4 éven felüliek 68%-a egyáltalán nem néz TV jellegű tartalmat interneten.

Az internetes tévénézők fele (52%) 18-39 év közötti, többségük nő (56%), kétharmaduk rendelkezik érettségivel vagy felsőfokú végzettséggel.

A magyar tévécsatornák tartalmát interneten elsősorban a televíziók saját honlapján keresik a nézők. Annak a 15 százaléknyi rétegnek, amely interneten keresztül is tévézik, mintegy kétharmada ezt az utat választja, és 36% használ erre a célra más oldalt, illetve 29% valamilyen alkalmazást.

Azt, hogy a tévécsatornák tartalmai közül mit néznek az interneten, elsősorban az határozza meg, hogy melyek az adott időszakban a sikeres tévés formátumok, még ha a válaszok egy része korábbi nézési szokásokra is utal. A februári vizsgálatban az online tévénézők közül a legtöbben a tehetségkutatókat (31%), illetve a szappanoperákat (26%) említették. Ezt követik a sport- (23%) és hírműsorok (22%).

OTT (over-the-top) szolgáltatásról, amely lehetővé teszi, hogy a TV csatornákat az előfizető a számítógépén, tableten vagy mobilon nézhesse, a megkérdezett háztartások 31%-a hallott. 16% meg is tudott nevezni konkrét szolgáltatót, szolgáltatást, ugyanakkor mindössze 1% használta.

Tévékészülék nélküli háztartásban a 4 éven felüli személyek mindössze 3%-a lakik, és ezek harmada (36%) internet-hozzáféréssel sem rendelkezik. A tévékészülékkel nem rendelkezők 37%-a azonban használja az internetet filmek, sorozatok és más tévéműsorok megtekintésére. Összességében a tévével nem rendelkező, de interneten TV jellegű tartalmat fogyasztók köre jelenleg a teljes népesség 1 százaléka.

(A teljes elemzés grafikonokkal a mellékletben érhető el.)