2011. május 02.

Nem ad el a közösségi média?

Egy kutatás szerint a felhasználóknak csak 2 százaléka jelenik meg biztos és közvetlen fogyasztóként az e-kereskedelemben.

Kereskedői szemmel nézve nem sok haszna van a közösségi médiának: egy kutatás szerint a felhasználóknak csak 2 százaléka biztos és közvetlen fogyasztó az e-kereskedelemben.

A megállapításra a Forrester Research piackutató intézet és az elektronikus kereskedelmi megoldásokkal foglalkozó GSI Commerce szakemberei jutottak egy még tavaly télén végzett amerikai felmérés alapján. A közösségi média eladásokra gyakorolt hatását vitató elemzés eredményeit a napokban közölte a Mashable.

Fiona Dias, a GSI vezetőjének becslése szerint jó ha tizedik helyen van a közösségi média felhasználói körében az a döntés, hogy a szerzett információk alapján e-vásárlásra adják a fejüket. Ahogy a felméréssel kapcsolatban megszólaltatott egyik fogyasztó megjegyezte: nem ráklikkelünk egy (kereskedői) linkre, hanem megkérdezzük a közösségbeli partnerünket a kereskedővel, illetve termékével kapcsolatban.

A Forrester és a GSI szerint így az azonnali vásárlási kedv helyett a közösségi médiának inkább a vásárlások közvetett generálásában van szerepe, tekintettel a közvetlen bevásárlók csupán 2 százalék körüli arányára. A közösségi médiában a rövid ideig élő akciós lehetőségekről szóló infók hatására vásárlók részaránya viszont elérheti az 5-7 százalékot.

A tudósítások szerint mindez azt jelenti, hogy az email marketing vagy a keresőmarketing direkt vásárlást ösztönző hatása jóval erősebb, azaz a márkák közösségi médiában kifejtett vásárlásösztönző erőfeszítései pénzpocsékolásnak tűnhetnek. Egy vélemény szerint a közösségi médiát inkább a hosszú távra szóló vásárlói hűség építési eszközének kell tekinteni.

A világ legpusztítóbb időjárásai a Spektrumon

8 órája

A március 25-én induló tíz részes sorozat nem csak az egyes szerencsétlenségek kulcseseményeit, hanem az egyéb fontos pillanatok mögött rejlő ismereteket és kiváltó tényezőket is megvizsgálja.