2012. szeptember 12.

Nem adja fel a NeoFM

A tulajdonos megszólalt: fellebbeznek a bíróság elutasító ítélete ellen.

A tulajdonos megszólalt: fellebbeznek a bíróság elutasító ítélete ellen.

Megfellebbezi a NeoFM-et működtető FM1 Zrt. a Fővárosi Törvényszék elsőfokú döntését, amelyben elutasította a rádió médiahatósággal szembeni keresetét - mondta el a rádió tulajdonosa az MTI-nek. Az FM1 Zrt. az NMHH Médiatanácsának azon határozatát támadta meg, amellyel felmondta a rádió médiaszolgáltatási szerződését.

Medveczky Mihály azt közölte: bár a törvényszék ítéletének írásos változatát még nem kapták kézhez, az elutasító határozatot megtámadják. A csődtörvényre hivatkozva ugyanis továbbra is vitatják, hogy a médiatanácsnak joga lett volna felmondani médiaszolgáltatási szerződésüket.

A törvényszék közigazgatási kollégiuma szeptember 4-én hozott határozatában helyt adott az NMHH azon érvelésének, hogy a csődeljárás - amely alatt a rádió jelenleg áll, és amelyre hivatkozva vitatta a szerződése felmondásának jogszerűségét -, nem akadályozhatja meg a szerződés felmondását.

A bíróság kifogásolta, hogy a cég csődeljárással védendő vagyonelemként - mintegy 1,5 milliárd forintos értékben - a frekvenciahasználati jogosultságát tüntette fel, annak ellenére, hogy ez állami tulajdonban áll, így nem lehet forgalomképes vagy része a rádió vagyonának, írja az MTI.

Medveczky Mihály ezzel kapcsolatban azt mondta: álláspontjuk szerint a bíróság is kimondta, hogy a rádió csődvédelem alatt áll. Vitatta azonban az elsőfokú döntés azon részét, miszerint a frekvenciahasználati jogosultság ne lenne csődeljárással védendő vagyonelem.

A médiatanács június 20-án mondta fel azonnali hatállyal a rádió szerződését, azt követően, hogy az akkora mintegy 750 millió forintos kötelezettséget felhalmozó társaság nem élt azzal a mentőcsomaggal/utolsó figyelmeztetéssel, amelyet a Médiatanács korábban bedoboott. Azaz nem kezdte el törleszteni a hatóságnál fennálló tartozását, és a bankgaranciát sem pótolta.

Július 3-án az FM1 Zrt. részvényeit a Dr. M-MEDIA Kft. vásárolta meg. Távozott a társaság éléről Földes Ádám, akinek a helyére a tulajdonosváltás után Németh Tibor érkezett. A rádió augusztus elején egy ideig nem is sugárzott adást, miután korábbi dolgozói azonnali hatállyal felmondtak az elmaradt munkabérek és "az új tulajdonos által teremtett kilátástalan helyzet" miatt.

A médiahatóság azóta jelezte: az FM1 Zrt. továbbra sem fizet, így folyamatosan növeli elmaradását (naponta mingtegy kétmillió forinttal). A tulajdonos arra a kérdésre, hogy sikerül-e csődegyezségre jutniuk a hatósággal, azt felelte: ők is és a médiahatóság is "az egyezség felé vezető úton járnak".

Arra a kérdésre, hogy a korábban távozó munkavállalók megkapják-e elmaradt járandóságukat, Medveczky Mihály azt felelte: járandóságaikat az FM1 Zrt. mindaddig visszatartja, amíg az általuk okozott károkkal kapcsolatos polgári peres eljárás folyamatban van.

 

A NeoFM-mel kapcsolatos összes hírünk elérhető ezen a linken.