A Senkise x Majka – u,u,u című szám pár nap alatt magas nézettséget ért el, köszönhetően a polgárpukkasztó tartalomnak. A produkció a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre, rákérdeztünk hát, hogy a szervezet mennyi pénzt adott a nők tárgyiasítására.

Sok víz folyt le a Dunán, amióta ByeAlex, azaz Márta Alex előadta a Kedvesem című dalát az Eurovíziós Dalfesztiválon. A népszerű énekes azóta több zenei produkcióban, sőt az X-Faktor zsűriszékében is feltűnt.

A Senkise formáció, amelyben Alex énekel 2016-ban alakult, több daluk is megjelent a Magneoton kiadó égisze alatt, viszont a sorsdöntő népszerűségi lécet legutóbbi, u,u,u című számuk videóklipe verte le (három nap után közel 300 000 megtekintésnél jár a dal a YouTube-on), amelyhez Majoros Péter, Majka is asszisztált.

„Talán a valaha volt legborzalmasabb koprodukció, amihez a neveteket adtátok...”

- olvasható egy csalódott komment.

A produkció sokaknál kiverte a biztosítékot, mert a két előadó szövege, illetve a képi világ nőgyalázó, tárgyiasító elemeket tartalmaz, teszi ezt a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatását élvezve.

Kíváncsiak voltunk, hogy milyen kritériumoknak kellett ehhez megfelelniük, valamint, hogy mennyi pénzzel támogatta az alap a visszás, a kultúrát nem épp a jó irányba építő videóklipet, de sem az NKA, sem az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem válaszolt megkeresésünkre. Így azt sem tudtuk meg, hogy a tárcának mi a véleménye az ilyen jellegű tartalmakról.

Rákérdeztünk a kiadónál is, tőlük sem kaptunk választ. Ugyanakkor, az NKA-nak a weboldalán minden támogatást - a szerződés megkötésétől számított tíz napon belül - fel kell tüntetnie, viszont a Magneoton Zrt. alatt nem találtunk ilyet. Ez azért érdekes, mert az alap már korábbi, hozzájuk köthető dalokat is támogatott (például ZsédaEperhold). A lemezkiadó Facebook-oldalának impresszumában szerepel egy bizonyos mTon Hanglemezkiadó és Management Kft., amellyel kapcsolatban már vannak információk feltüntetve, igaz csak 2014-ig bezárólag. Ezek között szerepel egy 300 000 forintos támogatás Rúzsa Magdi hangfelvételének és videóklipjének elkészítésére.

A cikk szerzője Béres Máté

Nézze meg Béres Máté teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.